Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo Twitter

Alžírsko: Přestavba bytového domu a školy

 

Budova byla před rozdělením ČSFR využívána jako bytový dům pro zaměstnance velvyslanectví a jako škola pro děti z československých rodin. Po rozdělení federace se do objektu přesunuly všechny aktivity zastupitelského úřadu České republiky. Vzhledem k tomu, že stavebně-technické, dispoziční ani provozní uspořádání stavby neodpovídalo potřebám úřadu, byla budova v letech 2002-2003 kompletně zrekonstruována. Ponechány byly pouze obvodové stěny, stropy a vnitřní skelet.

Budova ZÚ v Alžíru

Velvyslanectví ČR v Alžíru sídlí v budově, která je ve vlastnictví České republiky. Objekt zastupitelství se nachází v rezidenční čtvrti centrální části alžírské metropole, na východním svahu orientovaném směrem k Alžírskému zálivu.

Stavební historie není známa, jedinou informací je odhad z ohledací zprávy z února 2000, kde je uvedeno mezidobí 1910 - 1930 (kolem roku 1925?). Budova byla před rozdělením ČSFR využívána jako bytový dům pro potřeby zaměstnanců velvyslanectví a jako škola pro děti z československých rodin, zaměstnaných v Alžíru. Po rozdělení federálního majetku se do objektu přesunuly všechny aktivity zastupitelského úřadu České republiky.

Rekonstrukce neodpovídající budovy
Vzhledem k tomu, že stavebně-technické, dispoziční ani provozní uspořádání stavby neodpovídalo potřebám zastupitelského úřadu, byla budova v letech 2002-2003 kompletně zrekonstruována. Ponechány byly pouze obvodové stěny, stropy a vnitřní skelet. Celkový vnější výraz třípodlažní budovy rozměrů 38x13 m zůstal po rekonstrukci nezměněn. Na fasádách byly provedeny dílčí místní úpravy, které se týkaly především střechy a vybourání nových vstupů do obvodového zdiva. Budova je tvořena z poloviny kancelářemi a reprezentačními prostorami zastupitelského úřadu, z poloviny šesti byty zaměstnanců, v suterénu je garáž pro pět vozů. Nově je navržena střešní terasa včetně střešní nástavby a protažení vnitřního schodiště, mezi suterénem a přízemní halou je vytvořeno nové schodiště. Nově je řešen i vjezd do garáží. Vnitřní stavba je provedena v materiálovém standardu: podlahy- lité teraco, dřevěné prvky - evropská třešeň, kovové prvky - nerez, krycí laky- vysoký lesk, vybrané příčky - matné nebo čiré sklo.

Polychromie fasád je tradiční bílá s barevnými akcenty lodžií a předokenních rolet. Vnější plochy kolem budovy jsou vydlážděny travertinem. Nově je navržena reprezentativní zahrada s drobnou architekturou zahradního pavilonu a celou řadou exteriérových prvků jako fontánky, lavice, pergoly, treláže, pilíř se státním znakem atd.

Detaily o této rekonstrukci byly publikovány v časopise Stavba 6/2004.
Internetové stránky úřadu: Velvyslanectví ČR v Alžíru - www.mzv.cz/algiers

Technické údaje:
Generální projektantem rekonstrukce byl Atelier P60, sdružení architektů, autorský návrh zpracovali ing. arch. Milan Kvíz, akad. arch. Pavel Joba a ing. arch. Jan Hájek. Projektant stavební části byl Atelier M1. Realizaci rekonstrukce zajistila firma AVERS spol. s r.o. společně se svými subdodavateli.

Adresa - Velvyslanectví ČR v Alžíru, Chemin du Zyriab 3, Alžír
Autoři - Jan Hájek, Pavel Joba, Milan Kvíz
Spolupráce - Jakub Havlas, Pavel Suchý
Investor - Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Zastavěná plocha - 480 m2
Obestavěný prostor - 5800 m3
Projekt - 2001
Realizace - 2002-2003

.