Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo Twitter

Tunisko: Rezidence velvyslance v Tunisu

 

Objekt rezidence se nachází v severní části tuniské metropole v rezidenční čtvrti El Menzah. Rekonstrukce rezidence dokončená v roce 2002 očistila objekt od předchozích provozních závad a nevhodných stavebních úprav. Nová dispozice vytváří jednoduchý a jasně členěný půdorys.

Rezidence velvyslance v Tunisu

S laskavým souhlasem architektů publikujeme autorskou zprávu, která byla otištěna i v dubnovém čísle 4/2005 časopisu Architekt i s dalšími fotografiemi.

Objekt rezidence se nachází v severní části tuniské metropole v rezidenční čtvrti El Menzah. Okolní zástavbu tvoří dvou- až třípodlažní vily evropsko-arabského stylu na poměrně malých vlastních pozemcích s bohatou subtropickou vegetací.

Rekonstrukce rezidence očistila objekt od předchozích provozních závad a nevhodných stavebních úprav. Nová dispozice vytváří jednoduchý a jasně členěný půdorys, který v daných prostorových možnostech optimálně uspokojí objemové a funkční nároky společenského i soukromého provozu rezidenční vily.

Třípodlažní budova má hlavní vstupní a reprezentační patro s jídelnou a salonky ve středním podlaží v úrovni ulice. Spodní podlaží v úrovni zahrady je určeno pro společenské akce s větším počtem hostů bez podávání jídel (pouze občerstvení). Horní podlaží slouží jako soukromý byt velvyslance. Na ploché střeše domu jsou umístěny solární panely a tepelná čerpadla zajišťující ohřev vody, chlazení a vytápění budovy.

Všechny fasády a především uliční průčelí jsou navrženy nově tak, aby budova rezidence získala reprezentativní výraz. Toho je docíleno prostřednictvím scelování objemů původní srostlice do kompaktní hmoty, uspořádáním kompozic okenních otvorů do pevných forem a představěnou stěnou uličního průčelí sjednocující původní uskakovanou fasádu.

Vnější plochy zdiva jsou omítané, rámy oken a dveří v obvodovém plášti jsou kovové, zevně doplněné protislunečními clonami.

Rezidence velvyslance v Tunisu - foto z ulice

Zahrada je kompozičně rozdělena na dvě části oddělené dvoumetrovým pruhem vodní fontánky. Lehká segmentová lávka přes vodu obě části spojuje. V rohu zahrady je postaven nízký altánek s pergolou a zahradním krbem.

Autoři: - Milan Kvíz, Jan Hájek, Šárka Hájková, Pavla Kvízová (interier)
Investor - Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Zastavěná plocha - 169 m2
Obestavěný prostor - 2000 m3
Projekt - 2000
Realizace - 2001-2002
Náklady 20 mil. Kč¨

Architektura pro diplomacii - další významné budovy českých úřadů v zahraničí najdete na adrese www.mzv.cz/architektura

.