Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zahájen 13. ročník Letní školy evropských studií v Telči

 

Populismus, nacionalismus a extremismus se staly hlavními tématy 13. ročníku Letní školy evropských studií, kterou Diplomatická akademie Ministerstva zahraničních věcí zahájila v jihomoravské Telči.

Diplomatická akademie Ministerstva zahraničních věcí zahájila v pondělí 25. srpna 2014 již 13. ročník Letní školy evropských studií v Telči. Jejím ústředním tématem se tentokráte stal populismus, nacionalismus a extremismus.

Letní škola evropských studií je tradiční aktivitou, kterou  Diplomatická  akademie pořádá na sklonku léta pro čtyři desítky zahraničních diplomatů a juniorních úředníků české státní správy.

Věra Jeřábková, ředitelka Diplomatické akademie v úvodním vystoupení zdůraznila hrozby plynoucí z nárůstu těchto jevů, které ovlivňují život ve všech zemích Evropy, bez rozdílu jejich velikosti či politického a ekonomického významu. Z čeho tyto jevy plynou? Co víme o lidech, kteří je propagují? Jaké chyby udělali evropští politikové v minulosti, proč se nesnažili zabránit těmto hrozbám?

S odpovědí na tyto a mnohé další problémy vystoupí během týdenního projektu řada prominentních osobností jak z České republiky, tak ze zahraničí.  Jacques Rupnik z pařížské Science Po. se  například zaměří na nacionalismus jako součást moderního evropského vývoje, Ian Begg z London School of Economics se bude věnovat socio-ekonomické dimenzi Evropy a vzestupu populismu a  Martin Hrabálek z Mendelovy university Brno bude hovořit o současnosti a budoucnosti imigrační politiky. 

Letní školu navštíví i Petr Kratochvíl, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů v Praze a předseda Akademické rady Diplomatické akademie MZV.

ˇ

 

.