Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Posluchači juniorní diplomatické přípravy absolvovali Kurz speciální přípravy pro krizové situace

 

(Archivní článek, platnost skončena 13.11.2015.)

Posluchači Diplomatické akademie absolvovali na konci října tradiční praktický výcvik na Vojenské akademii ve Vyškově. „Kurz přežití“ je má připravit na přežití v krizových situacích, které mohou nastat v souvislosti se službou v zahraničí.
 

Ve dnech 20. – 24. října 2014 se posluchači juniorní diplomatické přípravy zúčastnili Kurzu speciální přípravy pro krizové situace. Tento „kurz přežití“ tradičně pro Ministerstvo zahraničních věcí uspořádalo Velitelství výcviku – Vojenská akademie Armády ČR ve Vyškově.

Mladí diplomaté během kurzu získali praktické dovednosti, které jsou nezbytné pro přežití v krizových situacích, s nimiž se mohou setkat v souvislosti s působením v zahraniční službě.

Co kurzu řekli jeho absolventi?

Ondřej Hovádek

Speciální kurz přežití byl bezpochyby velmi silný zážitek, na který budu jistě ještě velmi dlouho vzpomínat. Po návratu na něm nacházím zpětně jen samá pozitiva, a pokud vynechám veškeré praktičnosti (a bylo jich opravdu mnoho) naučil jsem se především dvě věci. První je nadšení z toho, jaké profesionály Armáda a policie ČR má s poučením, že se na jejich práci v zahraničí mohu vždy plně spolehnout. To platí i o vojenských psycholožkách, které nás celým kurzem prováděly a byly jakýmsi mostem mezi realitou a fiktivním konfliktem, ve kterém jsme se na kurzu ocitli. Dá se říci, že po čase stráveném v poli přímo s  vojáky jsem na AČR opravdu hrdý.

Druhou věcí je poučení o mně samotném. Pouze poté, co jsem nalezl své fyzické a psychické hranice, jsem byl schopen poznat a naučil se ovládat své intuitivní chování v krizových situacích. Většina lidí bývá nepříjemně překvapena tím, jak se v hraničních situacích zachovají a já jsem velmi rád, že jsem měl možnost otestovat sám sebe pod dohledem pravých odborníků.

Speciální kurz přežití je výborný učební nástroj a jsem rád, že ho Diplomatická akademie zařadila do svého programu a doufám, že spolupráce s AČR bude i nadále pokračovat na tak vysoké úrovni.

 

Jaroslava Jebavá

Absolvování kurzu speciální přípravy pro krizové situace ve Vyškově pro mě bylo po mnohých stránkách velkým přínosem. Ačkoli ve mně informace o tomto kurzu budily již dlouho před samotným nastoupením na něj značné obavy a během samotného kurzu jsem rovněž musela několikrát zatnout zuby, zvláště zpětně jsem velice vděčná za to, že jsem jej mohla absolvovat. Kurz vedli špičkoví odborníci, kteří nám předali mnoho praktických informací a zkušeností, a tím nás připravili na možné krizové situace, se kterými bychom se mohli během našeho (nejen) profesního života setkat. V rámci kurzu jsem měla možnost objevit své silné stránky i zapracovat na svých slabinách a odhalit, kde jsou meze mých fyzických i psychických sil. Celý kurz byl pro mě velkým překonáváním sebe samotné a čelením výzvám, kterým bych se sama od sebe ani nepostavila. Krom toho, že si teď připadám mnohem ponaučenější, pomohl mi kurz i lépe poznat samu sebe, což je pro překonávání krizových situací neméně důležité. Mám pocit, že mě kurz do jisté míry zocelil, ale zároveň mi ukázal, že i tak není opatrnosti nikdy nazbyt a že nejlepším způsobem řešení krizových situací je nepodceňovat jejich riziko. Kurz byl pro mě obrovským zážitkem a nedocenitelnou zkušeností, kterou mohu všem jen vřele doporučit.

 

Ondřej Pavlík

Během kurzu jsem se často dostával do oblastí mimo svou komfortní zónu, což nebylo vždy příjemné. Umožnilo mi to však poznat sebe sama do větší hloubky a za to jsem vojenským instruktorům nesmírně vděčný. Šance vyzkoušet si různé krizové situace, do nichž bychom se mohli během výkonu služby dostat, má podle mého názoru nevyčíslitelnou hodnotu.

.