česky   english

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo Twitter

SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ, vydané na setkání ministrů zahraničních věcí České republiky, Maďarska a Polska

My, ministři zahraničních věcí České republiky, Maďarska a Polska, jsme se sešli v Budapešti, bychom oslavili první výročí přistoupení našich zemí k Organizaci Severoatlantické smlouvy, okamžik, který nám připomíná historické odstranění železné opony v Evropě. (18.3.2000)

Budapešť, 18. března 2000

My, ministři zahraničních věcí České republiky, Maďarska a Polska, jsme se sešli v Budapešti, bychom oslavili první výročí přistoupení našich zemí k Organizaci Severoatlantické smlouvy, okamžik, který nám připomíná historické odstranění železné opony v Evropě. Věříme, že přistoupení našich zemí k NATO přispívá k síle a soudržnosti Aliance. To se rozhodným způsobem prokázalo během kosovské krize na jaře loňského roku. Uznáváme své závazky vůči našim spojencům. V této souvislosti jsme projednali pokrok dosažený v rámci politické a vojenské integrace našich zemí do struktur NATO i úkoly, které nás čekají. Pevně věříme, že budoucnost bezpečnosti na našem kontinentu je přímo závislá na udržení a posílení Severoatlantické aliance a zachování našich transatlantických vazeb. Zároveň prohlašujeme, že máme zájem na úspěšném rozvoji společné bezpečnostní a obranné politiky Evropské unie, kterou považujeme za možný příspěvek k evropské bezpečnosti. Z tohoto důvodu klademe důraz na potřebu rozvoje spolupráce mezi NATO a Evropskou unií. Zdůrazňujeme, že úloha členských zemí NATO, které nejsou členy EU, musí být plně zohledněna. Potvrzujeme odhodlání našich zemí napomáhat dosažení trvalého urovnání problémů v jihovýchodní Evropě. I nadále jsme rozhodnuti aktivně vystupovat na podporu úspěchu tohoto procesu. Kromě vojenského příspěvku přikládáme velkou důležitost mezinárodním snahám na podporu naplňování civilních aspektů mírového procesu. Pevně věříme, že demokratické instituce a právní stát jsou jediným pevným základem pro další budoucí vývoj. Opakujeme, že naše země důrazně podporují další rozšiřování Severoatlantické aliance, za které cítíme zvláštní odpovědnost. Česká republika, Maďarsko a Polsko sdílejí mnoho strategických a politických zájmů a jsme odhodláni pokračovat v našich vzájemných konzultacích v kontextu Aliance. Dnes, připomínajíce si události uplynulého roku, znovu vyslovujeme svou oddanost hodnotám zakotveným v Severoatlantické smlouvě, k nimž jsme se přihlásili 12. března 1999, a orientaci, kterou pro Alianci stanoví Strategická koncepce - první dokument svého druhu přijatý všemi 19 členy NATO na Washingtonském summitu.