Ruská federace
Foto: © Shutterstock

Prohlášení MZV ČR k "pozastavení plnění" Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě Ruskou federací

V noci z 12. na 13. prosince 2007 přestala Ruská federace na základě dříve přijatých rozhodnutí a zákona podepsaného dne 29. 11. 2007 prezidentem V. V. Putinem plnit závazky vyplývající ze Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě.(11:20,13.12.2007)

Znamená to, že přestala poskytovat informace o ruských ozbrojených silách, přijímat inspekce zemí - smluvních stran na svém území a vysílat do těchto zemí vlastní inspekce.

Česká republika upřímně lituje, že Ruská federace přistoupila k tomuto jednostrannému opatření, a to navzdory řadě vstřícných kroků signatářů smlouvy - členů NATO v uplynulém období. Platná Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, stejně jako její adaptovaná verze, jsou Českou republikou považovány za základní kameny budování bezpečnosti, důvěry a transparentnosti v Evropě ve vojensko-politické oblasti. Jednostranné rozhodnutí Ruské federace, které rozhodně nepřispěje ke zvyšování důvěry a zlepšování bezpečnosti na evropském kontinentu, je plně její odpovědností, stejně jako důsledky, které z něj mohou vyplývat. Česká republika společně s dalšími smluvními stranami, zejména členskými státy NATO, dodržovala a dodržuje literu i ducha Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě i její dosud neratifikované verze. Ruská federace svým rozhodnutím o pozastavení plnění závazků vyplývajících z této smlouvy znovu potvrdila svůj odklon od kooperativního přístupu k bezpečnostním otázkám v euroatlantickém prostoru.

Česká republika vyzývá Ruskou federaci, aby obnovila plnění závazků vyplývajících ze Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě a tím i přístup k bezpečnostním otázkám v Evropě v duchu principů, hodnot a standardů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.