cerninsky_palac
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo Twitter

Prohlášení MZV k příspěvku ČR na likvidaci chemických zbraní v Sýrii

Dar Organizaci pro zákaz chemických zbraní ve výši 2,6 mil. Kč na likvidaci chemických zbraní v Sýrii schválila Vláda ČR dne 13. listopadu. Učinila tak v reakci na výzvu Rady bezpečnosti OSN v rámci její rezoluce 2118 (2013).

Česká republika vítá dosavadní úspěšný postup chemického odzbrojení Sýrie jako významný příspěvek k regionální bezpečnosti i k věrohodnosti obecného mezinárodního úsilí o likvidaci zbraní hromadného ničení. Uvědomuje si však, že tento dílčí úspěch sám o sobě nepřináší obyvatelům Sýrie úlevu od strádání pokračující občanské války v zemi. Česká diplomacie nadále podporuje aktivní roli Evropské unie v mezinárodním úsilí o nalezení smírného politického řešení konfliktu. Pro účinné řešení akutní humanitární situace v Sýrii i pro dlouhodobé vyhlídky na společenskou a ekonomickou obnovu země je naléhavě důležité, aby obě strany konfliktu - za podpory mezinárodního společenství - co nejdříve zahájily přímý politický dialog a podnikly kroky k uzavření vojenského příměří.