česky   english

Černínský palác
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo Twitter

Prohlášení ministerstva zahraničních věcí k vývoji v Ukrajině

V Ukrajině probíhá významná demonstrace nespokojenosti občanů s překvapivým rozhodnutím vedení země nepodepsat Asociační dohodu mezi Ukrajinou a Evropskou unií, která měla být podepsána na nedávném summitu Východního partnerství ve Vilniusu. Tato smlouva, kterou obě strany vyjednávaly po mnoho měsíců, nabízí Ukrajině cestu ekonomické integrace a politické asociace s EU a je ze strany EU komplexní nabídkou partnerství. Hlavy států a vlád Evropské unie daly ve Vilniusu jasně najevo, že Asociační dohoda zůstává k podpisu nadále otevřena.

Ministerstvo zahraničních věcí s velkým znepokojením zaznamenalo sobotní použití násilí (prohlášení ZÚ Kyjev). Situaci česká diplomacie pečlivě sleduje a vyhodnocuje. Zaznamenali jsme, že prezident Janukovyč se od násilného zásahu následně distancoval. Doufáme, že svá slova myslel vážně, a že vládní složky budou v dalším postupovat podle pravidel demokratického právního státu a nesáhnou opět k nepřijatelným silovým metodám. Ukrajina v současnosti působí jako předsednická země OBSE. Věříme, že se nezpronevěří principům helsinského Závěrečného aktu a dalších zakládajících dokumentů této organizace.

Česká republika vždy vyjadřovala přesvědčení, že Ukrajina patří do rodiny evropských zemí a je i nadále připravena poskytovat Ukrajině všemožnou podporu na cestě přibližování se Evropské unii, při prohlubování demokracie a s reformami, které ovšem nebudou jednoduché.

Ministerstvo zahraničních věcí vyzývá ukrajinské vedení, aby nastalou situaci řešilo cestou demokratického politického dialogu.