česky   english

Foto: ©MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo Twitter

Prohlášení MZV k volbě nových vrcholných představitelů EU a situaci na Ukrajině

Česká republika vítá dohodu členů Evropské rady, kteří na svém mimořádném zasedání 30. srpna 2014 zvolili nového předsedu Evropské rady Donalda Tuska a novou vysokou představitelku EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federiku Mogheriniovou.

Výsledek zasedání Evropské rady o obsazení hlavních funkcí v EU odpovídá postoji ČR, která v jednání prosazovala vyváženost z hlediska politického, geografického a rovnováhu mezi „starými" a „novými" členskými státy, jakož i členy a nečleny eurozóny.

Oceňujeme především výběr představitele tzv. nové členské země do jednoho z vrcholných postů EU. Považujeme tuto volbu za potvrzení významu zemí střední a východní Evropy v EU.

Evropská rada také v návaznosti na pokračující eskalaci násilí na Ukrajině rozhodla, že by měly být významně rozšířeny sankce vůči Ruské federaci. ČR i nadále prosazuje diplomatické řešení krize na Ukrajině a důrazně odsuzuje veškeré kroky vedoucí k další eskalaci. Odmítá zejména zvyšující se vojenské dodávky z území Ruské federace a přímou vojenskou angažovanost ruských sil na území Ukrajiny. Česká republika zváží posílení restriktivních opatření vůči Ruské federaci, které připravuje Evropská komise ve spolupráci s Evropskou službou vnější akce.

Česká republika podporuje veškeré kroky směřující k deeskalaci a politickému řešení krize, včetně mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.