Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Světový humanitární den 2016

 

(Archivní článek, platnost skončena 17.08.2018.)

19. srpen je Světovým humanitárním dnem na zviditelnění humanitární práce a na počest obětí humanitárních katastrof a krizí, včetně humanitárních pracovníků.

Světový humanitární den se slaví každoročně 19. srpna – ve výroční den pumového útoku na ústředí OSN v Bagdádu, při němž v srpnu 2003 zahynulo 22 humanitárních pracovníků OSN, včetně zvláštního představitele generálního tajemníka OSN v Iráku, jímž byl brazilský diplomat Sergio Vieira de Mello.

Cílem Světového humanitárního dne je připomenout trvající a v posledních letech i rostoucí humanitární problémy ve světě, představit práci humanitárních organizací i jednotlivců a vzpomenout desítek těch, kteří byli při pomoci druhým zranění, zajati nebo zabiti - viz Světový humanitární den 2016 (ZIP, 3 MB)

V roce 2016, na pozadí výsledků historicky prvního Světového humanitárního summitu a humanitárních dopadů dlouhodobých konfliktů v Iráku, Sýrii, Jemenu, Jižním Súdánu, Středoafrické republice i na Ukrajině, představují hlavní téma Světového humanitárního dne „Nemožné volby“, před které jsou stavěni lidé postižení nuceným vysídlením v důsledku konfliktů a katastrof.

Informace o globálních akcích ke Světovému humanitárnímu dnu 2016 najdete na: www.worldhumanitarianday.org

Video připravené ke Světovému humanitárnímu dnu v rámci EU (česky): Světový humanitární den 2016 video (MP4, 30 MB)  

Tisková zpráva českých humanitárních neziskových organizací je zde: www.fors.cz

 

Informace o Světovém humanitárním summitu a o Agendě pro humanitu OSN naleznete zde:

http://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/prirucka_WFP_pro_nevladni_organizace/svetovy_humanitarni_summit_2016.html

 

Stručný přehled humanitárních aktivit ČR ukazuje přiložený přehled: Světový humanitární den 2016 (DOC, 31 KB).

.