Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Humanitární pomoc ČR v průběhu roku 2014

 

(Archivní článek, platnost skončena 01.03.2016.)

Na poskytování humanitární pomoci České republiky do zahraničí byly na rok 2014 opět vyčleněny celkem 73 mil. Kč. V návaznosti na Operační strategii humanitární pomoci na rok 2014 a schválení jednotlivých aktivit ministrem zahraničí je realizována pomoc po přírodních katastrofách, konfliktech i podpora zemí s komplexními humanitárními problémy.

I. čtvrtletí

Dne 27. února schválil ministr zahraničí uvolnění 3 mil. Kč na okamžitou pomoc obyvatelstvu Ukrajiny v souvislosti s násilným potlačením protivládních demonstrací. Pomoc bude poskytnuta prostřednictvím dvou dotačních projektů (příspěvek MZV činí vždy 1,5 mil. Kč): Člověk v tísni - Pomoc obětem násilí na Ukrajině; Charita ČR - Charita pro Ukrajinu - materiální a psychosociální podpora zasaženým v důsledku nepokojů na Ukrajině v únoru 2014. Oba projekty se zaměří jak na okamžitou lékařskou péči o zraněné, tak na dlouhodobější podporu pro rodiny zabitých či doživotně postižených demonstrantů.

Dne 14. března schválil ministr zahraničních věcí uvolnění prostředků z humanitárního rozpočtu MZV na dotační projekty českých nestátních neziskových organizací, jež vzešly z výběrového řízení (podklady k němu jsou rovněž publikovány zde na www.mzv.cz/pomoc). V rámci pomoci zemím s komplexními problémy byly podpořeny tři projekty v Jižním Súdánu, po dvou projektech v Etiopii a Barmě/Myanmaru a po jednom v Čadu a Středoafrické republice - celkem jde o 17 mil. Kč. Na pomoc obyvatelstvu Sýrie a uprchlíkům z této konfliktem postižené země byly schváleny čtyři projekty, z nichž dva budou realizovány přímo v Sýrii, dva pro syrské uprchlíky v sousedním Jordánsku - celkem bude na tyto projekty uvolněno 12 mil. Kč.

II. čtvrtletí

Dne 1. dubna ministr zahraničních věcí schválil pomoc ve výši 4,5 mil. Kč pro syrské uprchlíky a místní komunity v Libanonu. Schválený projekt zahrnuje podporu pro pět škol a jeden uprchlický tábor v oblasti Marjeyoun. Realizaci zajistí zastupitelský úřad ČR v Libanonu ve spolupráci s místní neziskovou organizací AGHSAN.

Dne 15. dubna schválil ministr zahraničních věcí uvolnění prostředků ve výši 291.300 Kč na refundaci nákladů generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru a dalších složek v jeho působnosti v souvislosti s poskytnutím materiální a expertní pomoci Slovinsku v únoru 2014 při rozsáhlém výpadku elektrické sítě vlivem mrazů.

Dne 25. dubna ministr zahraničních věcí schválil poskytnutí potravinové pomoci obyvatelstvu Středoafrické republiky, které se potýká s dopady závažného vnitřního konfliktu. Pomoc v hodnotě 3 mil. Kč zajistí Světový potravinový program.

Dne 30. dubna schválil ministr zahraničních věcí příspěvek ve výši 130.000 Kč na pokračující projekt podpory leprosálií v Africe a Indii, který realizuje nezisková organizace OMEGA plus.

Dne 14. května ministr zahraničních věcí schválil další humanitární pomoc v souvislosti s konfliktem v Jižním Súdánu, tentokrát 3 mil. Kč na pomoc jihosúdánským uprchlíkům v Etiopii prostřednictvím UNHCR. Tento příspěvek bude rovněž oznámen na dárcovské konferenci pro Jižní Súdán v Oslo (19. - 20. 5.).

Dne 16. května rozhodl ministr zahraničních věcí o uvolnění 5 mil. Kč na humanitární pomoc pro Srbsko a Bosnu a Hercegovinu, které byly postiženy ničivými povodněmi a sesuvy půdy. Součástí pomoci bylo poskytnutí velkokapacitních čerpadel do Srbska, humanitárních balíčků a čerpadla do Bosny a Hercegoviny, vše v součinnosti s generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru. Dále bude podpořena časná obnova: v BaH obnova zdravotnických zařízení a hygienických laboratoří v Maglaji a Doboji; v Srbsku podpora obcí Valjevo, Osečina a Loznica. ČR se hodlá zapojit i do obnovy poničené infrastruktury a sdílení zkušeností z prevence katastrof, protože obě země patří mezi priority zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

Dne 27. května schválil ministr zahraničních věcí pomoc ve výši 1,5 mil. Kč na stavbu obydlí pro vysídlené oběti zimních záplav a sesuvů půdy na karibských ostrovech Sv. Vincent a Grenadiny. Pomoc bude realizována ve spolupráci se Stálou misí ČR v New Yorku, honorárním konzulem ČR na Sv. Vincentu a Grenadinách a místními úřady.

Dne 18. června schválil ministr zahraničních věcí uvolnění prostředků na tři dotační projekty zaměřené na obnovu Filipín po sérii podzimních katastrof. Projekt o.p.s. ADRA v Aklanu zaměřený na obnovu obydlí a prevenci dalších katastrof bude podpořen dotací ve výši 2,5 mil. Kč, stejně jako projekt Člověka v tísni podporující obnovu zdrojů obživy v provincii Východní Samar. Projekt Charity ČR pomáhající při obnově zemědělských živností v provincii Samar získá dotaci ve výši 2,3 mil. Kč.

Dne 27. června rozhodl ministr zahraničních věcí o uvolnění 3 mil. Kč na pomoc vnitřně vysdílenému obyvatelstvu Iráku v souvislosti s probíhajícím konfliktem. Pomoc bude realizována prostřednictvím Mezinárodní organizace pro migraci.

III. čtvrtletí

Dne 17. července schválil ministr zahraničních věcí uvolnění 3 mil. Kč na okamžitou pomoc obyvatelstvu Gazy postiženému aktuálním konfliktem s Izraelem. Pomoc bude realizována Organizací pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA).

Dne 10. září rozhodl ministr zahraničních věcí o uvolnění další humanitární pomoci pro obyvatelstvo Iráku postižené pokračujícím konfliktem na severu země. Pomoc v hodnotě 3 mil. Kč bude realizována prostřednictvím Dětského fondu OSN (UNICEF) se zaměřením na přístup vysídlených lidí k pitné vodě, hygienickým zařízením a ochraně.

Dne 18. září uvolnil ministr zahraničních věcí 3 mil. Kč na okamžitou pomoc zemím západní Afriky postiženým epidemií eboly, která se nejvíce šíří v Guineji, Libérii a Sierra Leone. Konkrétně byl podpořen projekt zdravotní péče poskytované Lékaři bez hranic v Libérii.

 

IV. čtvrtletí

Dne 18. listopadu 2014 ministr zahraničních věcí schválil poskytnutí další humanitární pomoci ve výši 3,5 mil. Kč pro syrské uprchlíky v Jordánsku a Libanonu. Pomoc bude zajištěna prostřednictvím Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Dne 18. listopadu 2014 dále ministr zahraničních věcí rozhodl o poskytnutí 100.000 USD (cca 2,3 mil. Kč) na podporu obnovy místních komunit v Pákistánu po podzimních záplavách. Obnovu zajistí Pákistánský červený půlměsíc.  

Dne 12. prosince 2014 rozhodl ministr zahraničních věcí o podpoře centra léčby eboly v Kenemě v Sieře Leone, které provozuje Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) částkou 3 mil. Kč.

Dne 12. prosince 2014 zároveň ministr zahraničních věcí schválil využití zůstatku humanitárního rozpočtu na rok 2014 na aktivity Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) zaměřené na boj s epidemií eboly v západoafrických zemích. Podpora činí 2.845.283 Kč.

 

 

 

 

.