português  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Restrospektiva filmů Karla Zemana na Festivalu animovaného filmu MONSTRA v Lisabonu 11. - 21. března 2010

(Archivní článek, platnost skončena 27.06.2022.)

Českému animovanému filmu je věnována část letošního 10. ročníku festivalu animovaného filmu MONSTRA, který probíhá v Lisabonu od 11. do 21. března 2010. Na programu je retrospektiva slavných filmů Karla Zemana. Hostem festivalu je režisérka a animátorka Michaela Pavlátová. Promítnuty budou také filmy Jiřího Barty a k vidění výstava loutek z dílny Milana Svatoše z posledních Bartových filmů.

Českému animovanému filmu je věnována zvláštní pozornost na letošním jubilejním 10. ročníku festivalu animovaného filmu MONSTRA, který probíhá v Lisabonu od 11. do 21. března 2010.

Na programu je retrospektiva slavných filmů Karla Zemana, který v letošním roce slaví 100. výročí narození a kterému byl věnován jeden z předcházejícíh ročníku festivalu. Promítnuty budou jeho filmy Čarodějův učeň (15.3), Vynález zkázy (17.3.) či Pohádka o Honzíkovi a Mařence (13.3.).

Hostem festivalu je režisérka a animátorka Michaela Pavlátová. Na festivalu bude ke shlédnutí retrospektiva její tvorby (19.3.) včetně řady krátkometrážních filmů (16.3.). Nejen pro samotné tvůrce je určena její hodina animace (17.3.).

Ke shlédnutí bude i jeden z nejnovějších filmů režiséra Jiřího Barty Tyran a dítě a k vidění výstava loutek z jeho filmů, z dílny Milana Svatoše (po dobu festivalu v divadle São Jorge).