english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Češi roztančí srpnový Edinburgh

(Archivní článek, platnost skončena 05.02.2017.)

Milovníci festivalů a netradičních kulturních událostí by měli v srpnu navštívit skotský Edinburgh. Bude tam totiž probíhat letošní ročník slavného kulturního festivalu Fringe. Svým vystoupením jej obohatí i tři taneční skupiny z České republiky.

Taneční skupina VerTeDance je tvořena tanečnicemi a choreografkami Veronikou Kotlíkovou a Terezou Ondrovou. Skupina dvakrát získala dvě nejprestižnější ceny na poli moderního tance a to Taneční počin roku 2012 za inscenaci Kolik váží vaše touha?, ve které čtyři tanečnice zkoumají roli těl, nahoty, touhy a zranitelnosti a v provokativní kombinaci tance a hudby přinášejí ironický obraz současných mužů a žen.

Poutavý příběh boxera Muhammada Aliho kombinuje silový tanec a živou hudbu v podání Lenky Dusilové. Inscenace byla zařazena mezi nejlepší kulturní počiny roku 2012 v kategorii současný tanec Best of Dance 2012, kterou vyhlašuje časopis The Washington Post a tanečnice Miřenka Čechová byla za svůj výkon nominována na Tanečnici roku 2013.

Tanečně-vizuální představení S/He Is Nancy Joe Miřenky Čechové a Tantehorse se zabývá transgender tématikou. Tato inscenace byla zařazena mezi nejlepší kulturní počiny roku 2012 v kategorii současný tanec Best of Dance 2012, kterou vyhlašuje časopis The Washington Post a tanečnice Miřenka Čechová byla za svůj výkon nominována na Tanečnici roku 2013.

edinburgh