english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konference OBSE Internet 2013

(Archivní článek, platnost skončena 03.03.2017.)

Ve dnech 14. až 15. února se v sídle sekretariátu OBSE, ve vídeňském Hofburgu, konala konference Internet 2013 organizovaná úřadem Představitelky pro svobodu médií Dunji Mijatović.

2013

Konference se věnovala tématu svobody projevu na Internetu a výzvám, které moderní technologie přinášejí z hlediska ochrany základních práv a svobod. Z průběhu diskusí bylo patrné, že přístup jednotlivých států ke svobodě projevu online se odvíjí od jejich celkového přístupu k ochraně lidských práv a základních svobod. Většina panelistů se shodla na tom, že omezení svobody projevu na Internetu by měla být přípustná pouze ve výjimečných případech specifikovaných zákonem a rozhodně by neměla sloužit jako záminka pro omezování názorové plurality a politické soutěže. Diskutována byla také regulatorní politika a možnosti, které nabízí případná samoregulační funkce Internetu.

Česká republika se jako člen tzv. Freedom Online Coalition připojila k závěrečnému prohlášení této platformy, která podporuje posílení svobody Internetu a ochranu lidských práv a základních svobod online. Celé znění prohlášení lze nalézt na http://www.osce.org/fom/99640.   

Odkaz na výstupy z konference a závěrečná prohlášení:

http://www.osce.org/event/internet2013/resources

Zdroj foto: www.osce.org