česky  english 

rozšířené vyhledávání

Kulturní akce 2008

Výstava grafik a kreseb Janiny Pechové – Imprinting the Craddle

Dne 1.11.2008 byla slavnostně zahájena výstava grafik krajanky Janiny Pechové v prestižní galerii moderního umění Fried Contemporary v Pretorii. Díla vznikla jako studie rozmanitých stop, které zanechala příroda a člověk  v oblasti Magaliesberg, tzv. Cradle of Humankind, čili Kolébka lidstva. Výstava trvala do 22.11.2008.

 


Turné Pražského pouťového orchestru

Ve dnech 19.-29.10.2008 proěhlo turné Pražského pouťového orchestru v JAR. Pražský pouťový orchestr účinkoval při prezentaci České republiky jako turistické destinace v Kapském Městě a v Johannesburgu ve dnech 22. a 23. října 2008. Dne 25.10. se uskutečnil koncert v prostředí přírodního amfiteátru Plot6, určený širokému publiku. Dne 28.10. hudebníci vystupovali na recepci ke státnímu svátku na rezidenci velvyslance v Pretorii. Na recepci vystoupila s českými hudebníky místní zpěvačka paní Khululiwe Sithole, která v minulosti s PPO již spolupracovala a s jedním z hudebníků natočila CD Jambala. Pražský pouťový orchestr  poté vyhrával až do pozdních večerních hodin díky obrovskému ohlasu ze strany publika.

 


Promítání filmu Světáci

Film Světáci byl promítnut  dne 19.9. v rámci festivalu klasických filmů, který pořádá Goethe Institut v Johannesburgu. Tématem festivalu byl život ve městě. Komedie Světáci byla vítaných zpestřením a odlehčením festivalu a získala u diváků zasloužený úspěch.

 


Výstava růžového porcelánu v Pretorii

Ve dnech 10.9. - 10.12.2008 se uskutečnila výstava růžového porcelánu z českého Chodova, kterou v prestižním Melrose House pořádala firma Double M Antiques & Collectables, dovozce tohoto artiklu.

 


Výstava fotografií z let 68-89

Dne 21.8.2008, v den výročí vstupu armád Varšavské smlouvy do Československa, uspořádal ZÚ Pretoria na rezidenci velvyslance výstavu fotografií z let 1968 a 1989 (výstava připravená OKKP). Spoluorganizátorem výstavy byla slovenská ambasáda v Pretorii, která rovněž dodala tématické fotografie. Pozvanými hosty byli čeští a slovenští krajané, kteří se na akci sešli v opravdu hojném počtu. Většina si touto cestou připomněla historické události, které bezprostředně ovlivnily i jejich životy.

 


Výstava Očima dětí – Through the eyes of children

Dne 3. srpna 2008 proběhlo v Kapském Městě slavnostní zahájení výstavy „ Očima dětí“, jejíž součástí byla expozice dětských kreseb z Terezína. Hlavním organizátorem celého projektu bylo jihoafrické Centrum holocaustu. Další části výstavy tvořila sbírka obrázků dětí z Darfúru, které vznikly v uprchlickém táboře v Čadu, a kresby jihoafrických dětí z Frank Joubert Art Centre. Výstava trvala po celý měsíc srpen v Baxter Theatre a jejím hlavním poselstvím bylo upozornit na porušování práv dětí a vliv válečných konfliktů  na život dětí a jejich vnímání okolního světa. Výstava sloužila po celou dobu rovněž jako vzdělávací modul, který denně navštívilo na 40 dětí, pro které byl připraven několikahodinový interaktivní program.

Při slavnostním zahájení výstavy bylo rovněž představeno první jihoafrické vydání knihy Hanin kufřík (Hana´s Suitcase), s předmluvou arcibiskupa Desmonda Tutu příběh Hany Bradové, českého děvčátka z Nového Města na Moravě. O jejím zahájení informovalo několik deníků, jak celostátních, tak regionálních.

 


Klavírní recitál Libora Nováčka

Dne 31.7.2008 uspořádal ZÚ Pretoria klavírní recitál mladého talentovaného českého klavíristy Libora Nováčka v komorním prostředí Villy Taorminy v Pretorii. Koncert se uskutečnil v rámci jeho turné po JAR, které proběhlo  ve dnech 24.7. – 4.8.2008. Koncert se setkal s nadšeným ohlasem publika. L. Nováček  poutavým výkladem sám koncert uváděl a publikum svojí bezprostředností a výjimečným  uměleckým výkonem zcela ohromil. L. Nováček rovněž mj. vystoupil v prestižních koncertních  sálech v Kapském Městě a Johannesburgu, kde se jeho koncerty rovněž setkaly s vysokou návštěvností a nadšeným diváckým ohlasem.

 


Výstava On the Couch (Humor a psychoanalýza)

Uskutečnila se ve dnech 12.2.2008 – 12.3.2008. Výstavu uspořádal ZÚ Pretoria společně s Velvyslanectvím Rakouska v Pretorii na Pretorijské univerzitě na téma Sigmund Freud – psychoanalýza – kreslený humor. Rakouská část výstavy zahrnovala komiksové obrázky z časopisu NewYorker na téma S. Freud – humor – psychoanalýza, které sesbíral profesor Websterovy univerzity ve Vídni Dr. Michael Freund. Českou  část výstavy tvořily kresby J. Jiránka Výstavu zahájil Dr. M. Freund, kurátor rakouské výstavy, který vtipně seznámil návštěvníky s prezentovanými ilustracemi a vhodně zakomponoval do svého vystoupení i českou část výstavy.      Slavnostního otevření se zúčastnil i rektor Pretorijské univerzity prof. C.W.I. Pistorius, profesoři z univerzity a další pozvaní hosté.

Výstava byla po dobu jednoho měsíce ke shlédnutí ve vstupní hale Humanitní fakulty Pretorijské univerzity. Setkala se s velkým zájmem a ohlasem studentů i přednášejících lektorů a byla ze strany univerzity velmi ceněna.