česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Dekadence – České země 1880–1914

(Archivní článek, platnost skončena 13.03.2010.)

Kdy: 30.01.2009 - 10.05.2009, Kde: Brusel a Namur

Belgické odborné veřejnosti a milovníkům umění se představuje unikátní pohled na kulturu a umění, které vznikaly na českém území pod vlivem myšlenek dekadence.

Výstava „Dekadence – České země 1880–1914“ zahrnuje nejen díla umělců spojovaných přímo s tímto fenoménem, ale představuje i generaci jejich předchůdců a dozvuky dekadence v tvorbě představitelů rané avantgardy, zejména expresionistů a kubistů.

Vernisáž v Bruselu proběhla v přeplněném elitním prostředí Gotického sálu bruselské radnice na Grand Place, tedy místa, kde jsou pořádány svatby belgické královské rodiny. Jedná se o nejnavštěvovanější českou výstavu roku, představenou před Bruselem v pražském Obecním domě. Její publikace byla ohodnocena i v rámci cen Litera. Do večerního programu patří i komorní koncert Moniky Načevy.

K výstavě je přidruženo několik doprovodných akcí:

  • Křest katalogu Dekadence v Pražském domě
  • Tisková konference – Brusel – radnice – Hôtel de Ville, Grand-Place, Bruxelles, 29. 1. ve 12:30
  • Tisková konference – Namur – Museé Félicien Rops, 12, rue Fumal, Namur, 31. 1. v 11:30

Výstavu tvoří vzájemně propojené tematické celky, v nichž jsou prezentována klíčová témata spojená s pojmem dekadence – například autostylizace a analýza prostřednictvím autoportrétů, láska a sexualita nebo zobrazení smrti jako životního východiska. Výstava je doplněna o vybrané archivní materiály s důrazem na vztahy české dekadence k frankofonnímu prostředí.

Expozice v Bruselu představí mimo jiné autory, kteří se ve svém díle ztotožňovali s tragickými postavami Ahasvera, Jidáše či Ukřižovaného a tíživě prožívali tragický pocit osamocení a nemožnosti nalézt v okolním světě své místo. Díla s tematikou úniku do světa okultismu, nočních můr a halucinací zachycují možná řešení a vyústění těchto životních pocitů. Výstavu symbolicky zakončují díla s tématem zániku: strádání a nemoci (mor, tuberkulóza), umírání (vražda, sebevražda) a smrt jako tragické vyústění imaginární poutě dekadentní individuality světem hrůzy a utrpení.

Expozice v Namuru tematicky navazuje na linii typickou pro Museum Féliciena Ropse a zahrnuje především ty autory, kteří ve svém díle vyhroceným způsobem zobrazují vztah muže a ženy, respektive tragickou a nenaplněnou lásku a její reflexi a transformaci. Jako klíčová je v rámci expozice představena tematika Salomé a pokušení svatého Antonína. Řada děl se vyjadřuje k dalšímu dobově příznačnému námětu, fatální ženě – femme fatale – v mnoha podobách: v podobě démonické ženy a čarodějnice, somnambuly a vizionářky, ukřižované nebo ženy-oběti.

Datum:
Brusel 30. 1. 2009 – 10. 5. 2009
Namur 1. 2. 2009 – 10. 5. 2009

Místo:
Brusel – radnice – Hôtel de Ville, Grand-Place, Bruxelles
Namur Museé Félicien Rops, 12, rue Fumal, Namur

Kontakt:Alice Mžyková, 02 2139 168 a Jan Vytopil 0475 330 252 (také tisk)

Dekadence na Wikipedii