česky  english 

rozšířené vyhledávání
conference_lessons_in_democracy_since
Foto: SZ EU Brusel
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konference „Vývoj demokracie od roku 1989: Zdroj inspirace pro Ukrajinu a Tunis?“

Kdy: 13.11.2014, Kde: Evropský parlament, Brusel/Belgie

Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, České centrum Brusel, European Partnership for Democracy, a Knihovna Václava Havla uspořádali konferenci „Vývoj demokracie od roku 1989: Zdroj inspirace pro Ukrajinu a Tunis?“ v rámci projektu Evropské dialogy Václava Havla.

V letošním roce slaví Česká republika spolu s dalšími devíti státy desetileté výročí členství v Evropské unii. Vstupu předcházela dlouholetá přístupová jednání, která podporovala demokratizaci zemí. Tento proces je často nazýván "návratem do Evropy". Jeho součástí je sdílení četných zkušeností sousedských zemí s demokratickou transformací.

Cílem této druhé konference připomínající odkaz Václava Havla bylo zhodnocení významu EU pro její sousední státy z hlediska demokratického rozvoje. Konference poskytla příležitost podívat se na dva konkrétní příklady států, které v současné době prochází transformací. Vybranými zeměmi jsou Ukrajina a Tunis, země, ve kterých se 26. října 2014 uskutečnily zásadní volby.

Každý panel představil člen Evropského parlamentu a zástupci občanské společnosti, kteří se podělili o své myšlenky na základě těžce nabytých zkušeností s přechodem k demokracii. Cílem konference bylo předání poznatků o demokratické tranzici v jiných zemích a sdílení odkazu a vizí Václava Havla. Hosté z obou diskutovaných zemí hovořili o svých zkušenostech týkající se aktuálních voleb.

 

přílohy

Program Lessons in democracy since 1989: A source of... 233 KB PDF (Acrobat dokument) 5.11.2014

galerie


Conference: Lessons in democracy since 1989