česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Čerstvá ryba na talíři

Kdy: 08.05.2012, Kde: Brusel

V EU sílí snahy o zvýšení spotřeby různých druhů ryb. Cílem je také chránit ohrožené druhy.

Ryba je zdravá. Ryba je zdrojem důležitých minerálů a vitamínů. Dvě porce ryby týdně snižují riziko řady onemocnění. To všechno běžný (český) spotřebitel ví. Ale ví také, že si doma může připravit i jinou rybu, než je kapr, a to nejen na Vánoce?

Spotřeba ryb v ČR se dlouhodobě pohybuje na úrovni 5,5 kg na osobu za rok, přičemž spotřeba sladkovodních ryb je na úrovni 1,4 kg/osoba/rok. Přestože v EU je situace o poznání lepší a průměrná spotřeba ryb se pohybuje okolo 11 kg/osoba/rok, rozhodla se Evropská komise zvýšit spotřebu a také zájem spotřebitelů o mořské i sladkovodní ryby.

Na přelomu roku spustila Komise kampaň „Vyber si svou rybu“ (vybertesisvourybu.eu). Hodlá vzbudit v zákazníkovi větší zájem o různé druhy ryb, ale také o jejich původ a o způsoby odlovu s důrazem na jeho udržitelnost. Ta je totiž hlavním mottem právě probíhající reformy Společné rybářské politiky.

Komise se prostřednictvím této kampaně snaží vysvětlit spotřebitelům, že i oni, nikoli pouze politici nebo průmysl, jsou svými nákupními preferencemi zodpovědní za ochranu ryb. Účelem kampaně tak rozhodně není snížit spotřebu. Ba právě naopak. Cílem je spotřebu rozšířit na více druhů ryb a tím přispět k nižším odlovům spotřebitelem nejvíce preferovaných a tím pádem ale i ohrožených ryb.

Dnes je již zcela běžné ověřit si u řezníka, odkud pochází kotleta a kdy bylo zvíře poraženo. Stojí za to použít stejný přístup i při nákupu tresky, kterou zákazník podvědomě automaticky považuje za čerstvou a zdraví prospěšnou a zatím příliš neposuzuje, jestli je z Norska, Ruska nebo z USA.

Český zákazník se ale může postupně zkusit orientovat i na domácí vody. Existuje docela široký výběr, takže spotřebitel nemusí pokaždé skončit u tradičního obaleného kapra nebo kapra načerno ale třeba u amura, candáta, lína, štiky nebo tolstolobika. Nejlepší samozřejmě je ryba čerstvá přímo od prodejce. Seznam prodejců čerstvých ryb lze nalézt na www.rybadomaci.cz nebo na www.cz-ryby.cz. Postupně se zvyšuje i jejich počet na farmářských trzích.

V ČR běží již několikátý rok kampaň zacílená na zvýšení spotřeby sladkovodních ryb (www.rybadomaci.cz), aby se je zákazníci naučili kupovat pravidelně a po celý rok, a ne jen o vánočních svátcích.

Foto: Rada EU – Fotolia