česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mají se Evropané bát potravin z klonů?

Kdy: 29.03.2011, Kde: Brusel

Po třech letech zkrachovala jednání o zákazu potravin z klonovaných zvířat.

Jen málokdo při nákupu potravin přemýšlí o tom, zda si do košíku právě nedává produkt, u jehož výroby mohlo dojít k využití třeba desáté generace klonovaného zvířete. Mělo by nás to vlastně zajímat? Je opravdu potřeba poskytovat na obalech informaci o nepohlavním způsobu rozmnožování?

Z hlediska nezávadnosti potraviny určitě ne, vědecké výzkumy totiž důvody k takovým obavám nepotvrdily. Vědci nenašli žádné rozdíly v bezpečnosti potravin, pokud jde o maso a mléko klonů a jejich potomků ve srovnání se zvířaty zplozenými tradičním způsobem.

A tak zůstává etický pohled na věc, a tady se evropské instituce shodnout již delší dobu nemohou. Zatímco Evropský parlament trvá na tom, že veškeré produkty pocházející z potomků klonovaných zvířat by před uvedením na trh měly být náležitě označeny, Rada EU (tedy členské státy) a Evropská komise s ohledem na širší kontext skutečné realizovatelnosti příslušných kroků a mezinárodní obchodní souvislosti volí spíše opatrnější tón.

Rychlý vývoj potravinářských technologií a snaha produkovat stále více s co nejnižšími náklady přitom přispívají k tomu, že se produkty z potomků klonovaných zvířat dostávají do velmi širokého spektra potravin. Možnosti jejich dohledatelnosti se přitom podle různého stupně průmyslového využití stávají značně problematickými.

Tyto otázky vygradovaly po více než tříleté debatě o tzv. nových potravinách, tedy o potravinách na našem trhu z hlediska biotechnologického netradičních, do zásadního sporu mezi evropskými institucemi. Spotřebitel by měl mít zajisté právo vědět co přesně konzumuje, ale je vůbec možné všechny informace skutečně důsledně dohledat? Otázkou rovněž zůstává, jak by na povinnost označovat takové potraviny reagovaly třetí země v rámci platných obchodních dohod.

Vyjednávání nakonec v úterý 29. března 2011 zkrachovala kvůli chvályhodným, ale prakticky jen těžko realizovatelným etickým pohnutkám Evropského parlamentu. Pragmatický pohled na věc ze strany ministrů členských zemí a Komise přitom nabídl okamžité označování u hovězího masa z potomků klonů a v dalších případech postup dle výsledků dopadových studií a analýz.

Nedohoda znamená, že nyní bude třeba připravit novou legislativu, která by citlivou otázku klonování dostatečně reflektovala. Metody klonování za účelem produkce potravin bude možné v mezidobí dále neomezeně používat, i když obě instituce v tomto případě shodně souhlasily se zákazem. Pro Evropský parlament z toho plyne, že kdo chce příliš, nemá nic. Jeho neskromné požadavky vrátily vše na počátek a na odhalení míry zastoupení klonů při plnění obchodních regálů s potravinami si občané EU budou muset ještě počkat.

Foto: EK