SZ ČR PŘI EVROPSKÉ UNII

česky  english 

rozšířené vyhledávání

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Olomoucké tvarůžky konečně zvítězily v boji o ochranu EU

Kdy: 01.07.2010, Kde: Brusel

Na seznam výrobků, které chrání Evropská unie, se dostanou i Olomoucké tvarůžky. Boj o zápis voňavé pochoutky mezi prestižní unijní výrobky přitom byl značně obtížný. Čeští diplomaté a experti jej vyhráli po téměř šesti letech.

„Byla to dlouhá, náročná bitva. Využili jsme při ní všechny zbraně v diplomatickém arzenálu,“ říká Milena Vicenová, velvyslankyně ČR při EU. „Výsledný kompromis je skvělou zprávou. Znamená, že další český výrobek získá takovou ochranu, jakou si zaslouží,“ dodává stálá představitelka ČR při EU.

Čeští diplomaté museli při vyjednávání především zlomit odpor Německa a Rakouska. Jejich výrobci používají především německý ekvivalent názvu „Olomoucké tvarůžky“ a nechtěli se jej vzdát. Nakonec Česká republika uspěla a do unijního seznamu bude český název zapsán. Součástí kompromisu je přechodné pětileté období na používání německých názvů, po jehož vypršení tento název budou smět používat jen případní držitelé historických ochranných známek. Nebude tak již možné zneužívat reputace tradičních Olomouckých tvarůžků.

Unijní ochranu zeměpisného označení lze používat nejen jako štít proti možnému zneužití, ale i jako marketingový nástroj na domácím trhu i při expanzi na cizí trhy. „Jde o potvrzení kvality a tradice výroby Olomouckých tvarůžků u nás,“ dodává velvyslankyně Milena Vicenová. „Ochranné zeměpisné označení pomůže jak jejich výrobcům, tak i zákazníkům.“

O ochranu zeměpisného označení pro Olomoucké tvarůžky požádala ČR již na podzim roku 2004, tedy krátce po vstupu do EU. Po prvotních diskusích a úpravách byla česká žádost zveřejněna v roce 2007 k případným námitkám. Případ se zdramatizoval, když své námitky kvůli historickým vazbám uplatnily právě Německo a Rakousko.

Během šestiměsíční lhůty, která je vyhrazena k nalezení shody mezi oběmi stranami, se nepodařilo vyjednat smírné řešení. Proto byla celá kauza podle platné legislativy postoupena k rozhodnutí Evropské komisi. Ta případ přezkoumávala ještě téměř dva roky, než ji ČR přesvědčila, že Olomoucké tvarůžky si tuto ochranu zaslouží. Musela ale návrh předat ke schválení členským státům.

Jejich zástupci ve Stálém výboru EU pro chráněná zeměpisná označení a označení původu potvrdili ve čtvrtek 1. července 2010 názor Komise. Tím byla završena i intenzivní práce diplomatů na Stálém zastoupení ČR při EU i na dalších zastupitelských úřadech v Evropě, kteří pro českou žádost před hlasováním získali rozhodující podporu mezi členskými státy Unie.

Voňavé sýry jsou vyráběné v současné době především v Lošticích v Olomouckém kraji. Tradice jejich výroby sahá v tomto regionu až do přelomu 15. a 16. století. Po nedávno zaregistrované Jihočeské Nivě jsou Olomoucké tvarůžky již druhým druhem sýru, pro který se podařilo zajistit ochranu zeměpisného označení. Tyto výrobky se řadí k dalším dvěma desítkám českých produktů, které již ochrany EU požívají. Mezi ně patří například Hořické trubičky, Třeboňský kapr, Pardubický perník, Nošovické kysané zelí nebo Štramberské uši.

Další informace:

  • Celkový výčet chráněných produktů je k dispozici v unijní databázi DOOR.

Foto: moraviasilesia.cz