česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Měřme kvalitu stejným metrem

Když nám před 1. květnem 2004 Evropská unie „zakazovala“ náš oblíbený rum, nesdílela jsem pohoršení přátel Božkova a plachetnic. Nic proti tradiční vůni českých Vánoc a příteli promrzlých vodáků, ale souhlasila jsem s tím, že je správné nazývat věci pravým jménem.

Rum je rum jen potud, pokud se, jak uvádí Wikipedia a příslušná legislativa Evropské unie, vyrábí z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Nakonec se našla kreativní cesta, která umožní zachovat naše národní zvyklosti a dodržovat jasná pravidla hry. Podobně jsme si zvykli respektovat i pravidla pro označení původu a víme, že šampaňské víno s označením Champagne se může vyrábět jen a jen ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne a naopak Štramberské uši opravdu jen ve Štramberku.

Počátkem léta proběhla tiskem série zpráv o tom, jak se liší složení výrobků globálních potravinářských řetězců v různých zemích Evropské unie. Ukázalo se, v některých zemích je oblíbený nápoj slazen sacharózou z cukrové řepy, v jiných zemích izoglukózou vyráběnou z kukuřice. Takových rozdílů bylo uvedeno hned několik.

Podle Komise mají společnosti plné právo přizpůsobovat potraviny pro jednotlivé národní trhy, používat různé složky a prodávat je za rozdílné ceny, pokud respektují příslušnou legislativu Evropské unie.

Řetězce neopomenuly zmínit, že rozdíly ve složení polysacharidu izoglukózy a disacharidu  sacharózy jsou nepodstatné. Důvodem je prý rozdílná technologie výroby a to, že výrobci reagují na chuťové zvyklosti lišící se v jednotlivých zemích.

Rozhodně nechci nutit občanům Evropské unie unifikované produkty nebo dirigovat obchodní strategii firem. Pokud se vám zdá, že metr není tentokrát stejně dlouhý, je léto, doba prázdnin a občas i cest za hranice. Což ověřit si kvalitu produktů na vlastní kůži a po návratu hlasovat přímo v supermarketu nebo obchodu?