česky  english

Velvyslankyně probrala s europoslanci očekávání od roku 2011

Kdy: 11.01.2011, Kde: Brusel

První letošní setkání stálé představitelky ČR při EU Mileny Vicenové s českými europoslanci se zaměřilo na vyhodnocení roku 2010 a na hlavní témata evropské agendy v prvním pololetí roku 2011.

Především zhodnocení výsledků belgického předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2010 a očekávaným hlavním prioritám maďarského předsednictví v prvním pololetí 2011 se věnovalo první letošní setkání velvyslankyně Mileny Vicenové s českými europoslanci, které se uskutečnilo v úterý 11. ledna 2011. V souvislosti s připravovaným víceletým finančním rámcem EU po roce 2013 účastníci intenzivně diskutovali především otázku možné struktury operačních programů v ČR v novém programovacím období. Zároveň bylo opětovně otevřeno téma připravovaných kroků ve věci vízové povinnosti s Kanadou na národní úrovni i na půdě Evropského parlamentu.

Úvodem velvyslankyně informovala o připravovaném spuštění nové sekce na webu Stálého zastoupení určené pro podnikatelskou sféru, která bude osahovat ucelené a přehledné informace o podnikání v EU i o připravované legislativě na evropské úrovni. Jak zdůraznila, cílem je mnohem více než doposud zapojit českou podnikatelskou veřejnost do přípravy návrhů, které se jí budou bezprostředně týkat.

Dále velvyslankyně ocenila kvalitní práci odvedenou belgickým předsednictvím, ač v mnoha případech se dosaženým výsledkům nedostalo náležité pozornosti veřejnosti. Vyzdvihla vynikající spolupráci belgického předsednictví s Evropským parlamentem, díky níž se podařilo ukončit vyjednávání důležitých ekonomických témat. Za velký úspěch tak lze považovat například schválení balíčku legislativních návrhů k evropskému finančnímu dohledu, nalezení shody o podobě evropského stabilizačního mechanismu či úspěšné zakončení vyjednávání o rozpočtu EU na rok 2011. Nemalým úspěchem je také dosažení alespoň dílčího pokroku v otázce jednotného unijního patentu. Podle většiny účastníků by se ČR měla připojit k těm členským zemím, které se v této záležitosti rozhodly využít institutu tzv. posílené spolupráce.

Z priorit maďarského předsednictví byla podrobněji debatována hlavně otázka Dunajské strategie, jejíž schválení se očekává ke konci maďarského předsednictví. Maďarské předsednictví bude rovněž věnovat úsilí dojednání šesti legislativních návrhů k posílení správy ekonomických záležitostí v EU. Z pohledu ČR bude zajímavá také příprava evropské rámcové strategie pro Romy.

Foto: Thierry Monasse