english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
dny_ceskeho_filmu_076
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Lotyšské okouzlení českým filmem

Dlouhodobě patrnému zájmu lotyšské veřejnosti o českou kulturu vyšel ZÚ Riga na jaře 2014 vstříc tentokrát i v oblasti kinematografie. Od 3. do 7. 4. 2014 se v artovém kině K.Suns v centru Rigy odehrály Dny českého filmu, nejrozsáhlejší kulturní akce roku pod taktovkou ZÚ Riga.

Zahájení festivalu dne 3. 7. obstaral film Jana Svěráka “Tmavomodrý svět“. Úvodní slovo k publiku v pestrém složení z hlediska profesí i věku pronesl velvyslanec ČR Pavol Šepeľák, zasvěcený exkurs do bohaté historie české a československé kinematografie pak podal lotyšský filmový teoretik Viktors Freibergs.

Příprava akcí veřejné diplomacie je v roce 2014 v Rize o to náročnější, že město z titulu evropské kulturní metropole překypuje nabídkou kulturních podniků. Vkus lotyšského publika však ZÚ Riga vystihl: při otevření festivalu byl kinosál naplněn a další projekce zaznamenaly návštěvnost podobně vysokou. Publicitu festivalu předem zajistily informace v  lotyšském tisku a rozhlase.

Divákům se v rámci přehlídky dále představily filmy Jiřího Menzela („Postřižiny“ 4. 4.), Ondřeje Trojana („Želary“ 5. 4.), Petra Nikolaeva („Báječná léta pod psa“ 6. 4.) a na závěr opět Jana Svěráka („Obecná škola“ 7. 4.). Filmy se promítaly v českém originále s anglickými titulky a simultánním překladem do lotyštiny.

Galerie


"Dny českého filmu"