english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
x187
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

„World Choir Games“ 2014 v Rize

Dějištěm osmého světového soutěžního setkání pěveckých sborů pod názvem „World Choir Games“ bylo ve dnech 9. - 19. 7. 2014 hlavní město Lotyšska Riga, které je v roce 2014 vyhlášeno evropskou kulturní metropolí. „World Choir Games“ jsou největší světovou soutěží pěveckých sborů, která se koná vždy jednou za dva roky, pokaždé v jiném světadílu. Do letošního ročníku her se přihlásilo 460 sborů ze 73 zemí pěti kontinentů v celkovém počtu 27 tisíc účastníků.

V pořadatelském městě Rize se v hudebních sálech, kostelích, na náměstích i v parcích uskutečnily stovky koncertů, o které byl velký zájem ze strany široké veřejnosti i zahraničních návštěvníků.

V konkurenci z celého světa reprezentovalo Českou republiku devět pěveckých sborů, které dosáhly ve svých kategoriích vynikajících výsledků.

Nejvyššího ocenění dosáhl jablonecký „ Iventus, gaude!“, který byl za svůj skvělý výkon oceněn dvěma zlatými medailemi.

Litoměřický sbor „Puellae cantates“ se v mezinárodní soutěži kvalifikoval do nejvyšší medailové soutěže „Champions“ ve dvou kategoriích, přičemž v kategorii dětských sborů a duchovní hudby získal stříbrné medaile.

Komorní sbor „Syrix“ se představil novým show programem. V kategorii „Scenic Pop“ byli čeští soutěžící oceněni zlatým diplomem a titulem vítěz kategorie.

Členové chlapeckého sboru „Páni kluci“ a mužského sboru „Páni kluci“ byli ve svých kategoriích porotou odměněni dvěma stříbrnými diplomy.

Dalšími oceněnými byly „Moravské děti“ z Holešova, které získaly dvě stříbrné medaile, a opavský sbor „Domino“, který v konkurenci 33 dalších dětských sborů získal rovněž stříbro.

Velice úspěšnou prezentaci českého sborového zpěvu předvedly odborné porotě i lotyšskému publiku také jihočeský „Puellae Budvicienses“ a „Jitřenka“.

Komě velkolepého zahajovacího ceremoniálu a vyhlašování výsledků v plně obsazené rižské hale „Aréna“  byl pro všechny zúčastněné neopakovatelným zážitkem společný koncert pod širým nebem. Na speciálně upraveném pódiu v Lesním parku v Rize se sešlo téměř 15 000 účinkujících s orchestrem, sólisty a tanečníky. Členové 102 lotyšských sborů spolu se sboristy z celého světa předvedli téměř tříhodinový program pro přibližně 25 000 diváků. Součástí závěrečného koncertu bylo také historicky první udělení „Světové sborové ceny míru“, kterou převzali ministři kultury Lotyšska, Litvy a Estonska společně s nejvýznamnějšími sbory svých zemí. 

Galerie


Word Choir Game