português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava „Děvčata z pokoje 28“ inaugurována v Rio de Janeiro

Výstava „Děvčata z pokoje 28“ byla dne 12. dubna 2016 slavnostně otevřena v Národním historickém muzeu v Rio de Janeiro.
 

Výstava o životě a tvorbě dívek během druhé světové války z pevnosti Terezín doputovala po Sao Paulu, Brasílii a Porto Alegre také do Rio de Janeira. V prestižním Národním historickém muzeu (Museo Histórico Nacional) ji slavnostně otevřeli ředitel muzea Paulo Knauss, kurátorky Karen Zolko a Roberta Sundfield, vice-prezident židovské federace v Rio de Janeiro (FIERJ – Federacao israelita do estado do Rio de Janeiro) Herry Rosenberg, GK Německa v Rio de Janeiro, GK České republiky v Sao Paulo a HK České republiky v Rio de Janeiro.

Na inauguraci přijal pozvání rovněž pan Freddy Sobotka, manžel honorární konzulky ČR, který dlouhodobě pomáhá rozvíjení česko-brazilských vztahů ve státě Rio de Janeiro. Sám terezínskou pevností ve čtyřicátých letech prošel a celý příběh výstavy tedy pro něj není historií, ale realitou. Celá akce měla velmi emotivní nádech, neboť Herry  Rosenberg, stejně jako několik dalších pozvaných hostí, je potomek  českých rodičů, kteří za druhé světové války utekli před nacisty do Brazílie.

Kromě dobových fotografií, obrázků internovaných dívek, textů s životními příběhy dívek i jejich učitelů je výstava doplněna replikou terezínského pokoje. Muzeum připravilo komentované prohlídky, navázalo spolupráci se základními školami a výstavu by tak měli shlédnout i školáci  v rámci hodin dějepisu.

Projekt, který  vznikl rovněž za finančního přispění Generálního konzulátu České republiky v Sao Paulo, se zřejmě v létě vrátí do vnitrozemí saopaulského státu.

Vzhledem k nebývalému zájmu v Brazílii se výstava rozrostla do rozměrů, které v počátku nikdo z autorů neočekával. Dnes má tento projekt již svoje webové stránky www.room28projects.com, vznikla řada reportáží a  kniha spisovatelky Brenner „Děvčata z pokoje 28“ je k dostání v portugalštině.

https://www.youtube.com/watch?v=XomO8TV9ggY

https://www.youtube.com/watch?v=WTFVz-apL-8

desenho-de-um-vaso-de-erika-stranska-na-exposicao-as-meninas-do-quarto-28-no-museu-historico-nacional

desenho-de-um-vaso-de-erika-stranska-na-exposicao-as-meninas-do-quarto-28-no-museu-historico-nacional