b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Slavnostní večer v Národním divadle

(Archivní článek, platnost skončena 09.02.2015 / 14:30.)

Dne 6.6.2007 se v sarajevském Národním divadle konal slavnostní večer k jubileu českého rodáka, architekta Karla Paříka.

Na samém začátku večera český velvyslanec v Bosně a Hercegovině pan Jiří Kuděla spolu s předsedajícím Předsednictví (kolektivní hlava státu) panem Nebojšou Radmanovićem odhalili Paříkovu pamětní desku ve foyeru divadla.

Poté se přítomní odebrali do sálu, kde program proslovem zahájil velvyslanec Jiří Kuděla. Dále vystoupila paní Branka Dimitrijević s referátem o životě a díle Karla Paříka v Bosně a Hercegovině. Na závěr vystoupil herec sarajevského národního divadla s dramatickou recitací smuteční řeči, kterou pronesl při Paříkově pohřbu Msgr. Ante Buljan.

Mezi proslovy vystoupil člen sarajevské filharmonie Radovan Doležal a jeho bosenská kolegyně Višnja Bakalar, kteří zahráli skladby Antonína Dvořáka a Igora Stravinského.

Poté se všichni opět přesunuli do foyeru, kde byla zahájena výstava věnována Paříkově práci na budově Národního divadla. Zároveň proběhla prezentace poštovní známky vydané k tomuto jubileu.

Po tomto opravdu nabitém programu následoval koktejl, vzájemné vyměňování dojmů a rozproudila se živá debata. Většina přítomných byla velmi překvapena, kolik jim známých budov, kolem kterých denně procházejí nebo v nich dokonce denně pracují, vyprojektoval dosud téměř neznámý architekt. Rodák z Veliše u Jičína - Karel Pařík.

ploča

Odhalení pamětní desky.

divadlo_publikum

Hlediště divadla se zaplnilo významnými hosty.

vv_projev

Projevem zahájil program velvyslanec Jiří Kuděla.

branka_projev

Projev Branky Dimitrijević.

nekrolog

Bard sarajevského Národního divadla Vladimir Jokanović přednesl smuteční řeč.

hudba

Radovan Doležal a Višnja Bakalar zajistili hudební doprovod.

Paříkovi

Zúčasnili se i členové rodiny. Vpravo paní Maria Šipka Paržik - vdova po vnukovi Karla Paříka Emilovi. Vedle ní paní Silvia Parik - pravnučka. Vedle ní s manželkou pan Jaroslav Michael Pařík - prasynovec.

branka

Branka Dimitrijević - architektka ze Sarajeva, momentálně žije a pracuje ve skotském Glasgow. Paní Dimitrijević se dlouhodobě věnuje mapování života a díla Karla Paříka v Bosně a Hercegovině.

pošt_známka

Pošta Bosny a Hercegoviny vydala poštovní známku a obálky prvního dne s motivem Karla Paříka a jeho díla.