b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Týden evropského filmu

V deseti městech Bosny a Hercegoviny budou během roku 2008 představeny současné filmy ze Slovinska, Polska, České republiky, Švédska, Francie, Itálie, Francie, Španělska a Německa.

Sarajevo open center a Göthe institut v Bosně a Hercegovině uspořádali ve spolupráci s kulturními centry a velvyslanectvími některých členských států EU (Slovinsko, Polsko, Česká republika, Švédsko, Francie, Itálie, Španělsko) v deseti městech Bosny a Hercegoviny přehlídku své současné filmové produkce pod názvem Týden evropského filmu 2008. Vstup na všechna představení tohoto projektu je bezplatný.

Promítat se budou následující filmy: Léto pod balkónem (Německo, 2004), Jasmín (Polsko, 2006), Pod jejím oknem (Slovinsko, 2003), Český sen (Česká republika, 2004), Léto mého bratra (Itálie, 2005), Úl (Španělsko, 1982).

V Sarajevu Týden evropského filmu proběhne od 9. do 14. června v promítacím sále Göthe institutu (Bentbaša 1a), projekce začínají od 20:00 hodin.

Od 16. do 21. června budou moci diváci zhlédnout stejné filmy v kině Domu kultury v Trebinji a od 23. do 28. června v Domu kultury v Goražde.

V září a říjnu proběhne Týden evropského filmu ještě v dalších sedmi městech Bosny a Hercegoviny - Bijelina, Livno, Banja Luka, Mostar, Bihać, Tuzla, Východní Sarajevo.

Cílem tohoto projektu je prohloubit povědomí o evropské kinematografii, a zejména o evropských nekomerčních filmech, které lze na repertoáru bosensko-hercegovských kin nalézt velmi zřídka. Zároveň chtějí organizátoři tímto způsobem umožnit občanům menších měst, aby poznali, co vůbec znamená návštěva kina, protože tato menší města většinou v rámci svých kulturních programů filmovou produkci vůbec nenabízejí.

Zároveň je tento projekt jedním z prvních, které jsou připraveny v rámci nově vzniklé sítě EUNIC (European Union National Institutes for Culture) v Bosně a Hercegovině.

Projekt je financován Delegací Evropské komise v BaH, získal rovněž podporu Ministerstva kultury a sportu Kantonu Sarajevo a Procedit banky. Promítání Českého snu bylo umožněno s finanční pomocí české firmy OHL ŽS.

Více informací o tomto projektu, jakož i o jeho jednotlivých filmech lze nalézt na http://www.europeanfilmweek.ba.

Český sen