b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava dětských kreseb z Terezína

V Sarajevu, Zenici, Mostaru a Cazinu bylo od září do prosince 2008 možno shlédnout výstavu 40 kreseb, které byly namalovány dětmi internovanými během 2. světové války v koncentračním táboře Terezín.

V pondělí 22. září byla v Židovském muzeu v Sarajevu otevřena výstava 40 kreseb, které byly namalovány dětmi internovanými během 2. světové války v koncentračním táboře Terezín. Výstava byla velvyslanectvím zorganizována ve spolupráci s Muzeem Sarajeva a Židovským muzeem v Praze.

Přestože organizované vzdělání židovských dětí bylo od r. 1940 zakázáno, v terezínském ghettu získala židovská samospráva souhlas alespoň k výuce řemesel, kreslení a zpěvu. Kreslení zde vyučovala vídeňská umělkyně Friedl-Dicker Brandeis, deportovaná do Terezína v prosinci 1942. Z jejích lekcí se zachovalo na 4 tisíce kreseb, které jsou nyní ve vlastnictví Židovského muzea v Praze, a některé z nich jsou součástí stálé výstavy v tomto muzeu.

Výstava kreseb byla velvyslanectvím obohacena o panel dokumentující příběh Petra Ginze, který také prošel terezínským ghettem a jehož cvičná kresba je rovněž součástí výstavy. Na panelu byla kromě stručného popisu jeho životního příběhu vystavena známka a obálka prvního dne, vydaná v roce 2005 jako vzpomínka na tragickou misi amerického raketoplánu Columbia. Známka obsahuje motiv kresby Petra Ginze „Měsíční krajina“, kterou si s sebou vzal na palubu raketoplánu izraelský kosmonaut Ilan Ramon jako jeden z předmětů, jež měly uctít památku obětí holocaustu.

Na zahájení výstavy se přišlo podívat kolem stovky lidí, sledovala jej všechna místní významná média.

Výstavu mohli kromě Sarajevanů shlédnout také obyvatelé Zenice v zenické synagoze, v Mostaru v galerii Srpské kulturní společnosti Prosvjeta a v Cazinu v Kulturním domě.