b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava díla architekta Karla Paříka

V první polovině roku 2008 byla v několika městech Bosny a Hercegoviny prezentována výstava sarajevského architekta českého původu Karla Paříka.

V první polovině letošního roku byla v několika městech Bosny a Hercegoviny prezentována výstava sarajevského architekta českého původu Karla Paříka, připravená velvyslanectvím ve spolupráci s Historickým archivem Sarajeva, Muzeem Sarajeva a Zemským muzeem v Sarajevu jako součást kulturně prezentačního projektu majícího za cíl oživit povědomí o významu díla K. Paříka a jeho zdokumentování pro další generace (přestože K.P. působil v Rakouskem spravované Bosně a Hercegovině téměř nepřetržitě od roku 1884 až do své smrti v roce 1942 a během této doby zde sám nebo v součinnosti s jinými architekty projektoval nejméně 150 budov, včetně hlavních dominant Sarajeva, zůstávalo jeho jméno téměř zapomenuto. Výstava byla v průběhu loňského roku představena v Sarajevu, kde měla mimořádný úspěch.

P4

Národní divadlo

V Zemském muzeu v Zenici měli návštěvníci možnost se seznámit s dílem K.Paříka od 31.1. do 29.2. Výstava byla otevřena konzulkou J. Starou.

P1

Aškenázská synagoga v Sarajevu

Zenica

Mapa míst v BaH, kde můžeme nalézt stavby K. Paříka

Zenica

Galerie Zemského muzea v Zenici

V Mezinárodní galerii portrétu Tuzla byla výstava prezentována od 20.3. do 31.3. I zde konzulka J. Stará výstavu otevřela.

Tuzla

Hovoří ředitel Mezinárodní galerie portrétu v Tuzle Čazim Sarajlić

Tuzla

Konzulka J. Stará otevírá výstavu v Tuzle

Tuzla

Výstava v Tuzle

Následujícím zastavením výstavy byla mostarská galerie Prosvjeta, kde měli návštěvníci možnost ji zhlédnout od 14. do 22.4.

P5

Zemské muzeum v Sarajevu

V prijedorském muzeu Kozara výstavu otevřel velvyslanec Jiří Kuděla dne 26.4. u příležitosti setkání českých krajanských spolků z Chorvatska, Srbska a Bosny a Hercegoviny. Výstavu zde bylo možné navštívit do 12.5.

P2

Fakulta islámských studií v Sarajevu

Závěrečným zastavením výstavy v Bosně a Hercegovině byla Banja Luka, kde se s ní mohli návštěvníci seznámit v Chorvatském kulturním centru od 16. do 31.5. V příštím roce bude výstava prezentována rovněž v České republice. Uspořádání výstavy bylo sponzorováno firmou ČEZ Srbija. s.r.o.

P3

Kostel sv. Josefa v Sarajevu