Амбасада на Република Чешка во Скопје

Владини стипендии за академската 2015/2016 година

stipendium

Амбасадата на Република Чешка во Република Македонија информира дека Министерството за образование, млади и спорт на Република Чешка одлучи да им се доделат Владини стипендии на студенти од Република Македонија. повеќе ►

Настап на детската фолклорна група Шатечек од Нимбурк

satecek

Од 4 до 9.7.2014 година детската фолклорна група Шатечек од Нимбурк го посети Скопје. Околу триесет деца настапија во рамки на Меѓународниот фестивал Гази Баба Скопје. Повеќе информации може да се најдат на интернет страницата на групата. повеќе ►

Чешка помош за македонските детски пациенти

cr_pomaha

На 17.06.2014 година, Амбасадорот Мирослав Рамеш предаде мала лекарска техника и опрема во износ од 50 илјади чешки круни на Универзитетската клиника за педијатрија во Скопје во соработка со македонскиот огранок на американската невладина… повеќе ►

20 години од воспоставување дипломатски односи

bulletin

Во 2014 година ја обележуваме дваесет годишнината од воспоставување на дипломатските односи меѓу Република Чешка и Република Македонија. За оваа пригода Амбасадорот Мирослав Рамеш имаше излагање во Македонскиот дипломатски билтен. повеќе ►

Отворање на Парламентарниот институт во Скопје

studovna

На 27.5.2014 година во Скопје беше официјално отворен Парламентарниот институт. Новиот реконструиран простор во сутеренот на зградата на Парламентот опфаќаат истражувачки, образовен и информативен центар, библиотека и читална, парламентарен… повеќе ►