česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Po stopách Moravských bratří v okolí Kapského Města

Velvyslankyně Blanka Fajkusová a vedoucí obchodně-ekonomického úseku Ivana Klímová ve dnech 4.-6. listopadu 2013 navštívily společně s generálním konzulem Německa v Kapském Městě Rolandem Hermannem tři vesnice v okolí Kapského Města, založené v 18. a 19. století misionáři – Moravskými bratry – Mamre, Genadendal a Elim.

Mamre bylo založeno v r. 1808 misionáři J. H. Schmittem a J. F. Kohrhammerem na místě farmy Groenekloof. Město s téměř 10 000 obyvateli se nachází cca 50 km severně od Kapského Města.

Další navštíveným místem byl Genadendal, asi 140 km na východ od Kapského Města. Má dnes asi 5 600 obyvatel. Je to nejstarší misijní stanice Moravských bratří v jižní Africe, založená Georgem Schmidtem v r. 1738 na místě nazývaném Baviaans Kloof (rokle paviánů). G. Schmidt se narodil v r. 1709 v Kunvaldu (Kunewalde) a zemřel v r. 1785 v hornolužickém městě Niesky, jedné z kolonií Jednoty bratrské, založené českými emigranty, kteří utíkali před pronásledováním a násilnou rekatolizací ve své vlasti.

Elim, nejmenší z těchto moravských vesnic s pouhými 1 500 obyvateli, se nachází nedaleko nejjižnějšího výběžku afrického kontinentu, Střelkového mysu, asi 180 km jihovýchodně od Kapského Města. Byl založen v roce 1824 třemi rodinami německých misionářů, Hanse Petera Walbecka, Johanna Gottlieba Bonatze a C. Thompsona.

Mamre a Elim mají i nadále charakter misijních stanic a jsou ve správě Moravské církve (v případě Mamre jde pouze o areál historických budov, v Elimu pak o celou vesnici). Genandendal je součástí munipacility Theewaterskloof.

V Mamre a Elim si členové česko-německé delegace prohlédli historická místa a jednali s místními reverendy o možnostech vzájemné spolupráce. V Elimu navštívili také tzv. Elim House, Moravskou církví spravovaný domov pro těžce fyzicky a mentálně postižené děti. Zařízení pečuje i o několik dospělých, kteří se nemohou vrátit do svých rodin. V současné době se Elim House stará o celkem 50 klientů a reverend Godfrey Cunningham vyjádřil přání přivítat dobrovolníky z ČR, kteří by mohli v Elim House pracovat po boku mladých dobrovolníků z Německa. V obci se nachází i státní internátní zvláštní škola Mispah School.

V Genadendalu si doprovodu ředitele dr. Isaaca Balie prohlédli místní muzeum, které se věnuje nejen životu místních obyvatel, ale připomíná i historické osobnosti reformace, mezi nimi na významném místě Mistra Jana Husa a Jana Ámose Komenského.

O působení Moravské církve také v našem článku Moravští bratři v jižní Africe.

Galerie


Po stopách Moravských bratří / Following footprints of the Moravian Brethren