česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Brilliant by Design

(Archivní článek, platnost skončena 14.01.2015.)

Kdy: 06.02.2014 - 08.02.2014, Kde: So Stockholm, Jussi Björlings Allé 5, Kungsträdgården, Stockholm

Výstava českého skla a porcelánu představí vysokou kvalitu českého sklářského umění u současného užitého skla i porcelánu s odkazy na významnou historii tohoto odvětví v České republice. Expozice, která bude k vidění v galerii So Stockholm, je součástí největšího švédského svátku designu - Stockholm Design Week. Partnery stockholmské výstavy jsou Velvyslanectví ČR, Czech Trade, Trendgruppen a galerie So Stockholm.

České sklo a porcelán jsou známé po celém světě a patří k nejvýznamnějším exportním produktům České republiky. Dlouholetá výrobní tradice, v níž od poloviny 19. století manufaktury využívaly design navržený významnými umělci, přispěla k současné vysoké kvalitě a umělecké dokonalosti českého skla a porcelánu. Společně s ní je to také odvaha designérů posouvat hranice toho, co je technicky možné.

Koncept výstavy putující po mnoha evropských zemích je řešen jako expozice současného užitého designového českého skla a porcelánu, která je rozšířena o fotografie historických artefaktů. Návštěvník má tak možnost vidět produkt v kontextu vývoje české výroby s odkazy na dobové ikony skla a porcelánu, případně na jeho typické technologické zpracování.

Speciální architektonické řešení výstavy vytvořilo mezinárodně uznávané architektonické a designérské studio Olgoj Chorchoj, kurátorem výstavy je PhDr. Petr Nový z Muzea skla a bižuterie, organizátory jsou Česká centra a hlavním partnerem je
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci and Nisou.

Zúčastněné firmy: BOMMA, CRYSTALEX CZ, CRYSTALITE BOHEMIA, KAVALIERGLASS, MOSER, VERREUM, AJETO CZECH GLASS CRAFT, LHOTSKÝ, ČESKÝ PORCELÁN DUBÍ, THUN, STUDIO PIRŠČ.

Designéři: František Vízner, Jiří Pelcl, Olgoj Chorchoj, Martin Žampach, Matěj Chabera, Vanda Mocová, Martin Fait, René Roubíček, Arik Levy, Rony Plesl, Zdeněk Lhotský, Jiří Laštovička, Viktor Chalepa a Daniel Piršč.