česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Bohumil Hrabal - 100 let

(Archivní článek, platnost skončena 01.03.2018.)

Kdy: 14.04.2014 - 05.05.2014, Kde: Městská knihovna, Odengatan 63, Stockholm

Série akcí v Městské knihovně - České centrum Stockholm připravilo ve spolupráci s Městskou knihovnou ve Stockholmu, nakladatelstvím Aspekt ,sdružením Serpens a Velvyslanectvím České republiky sérii akcí věnovaných 100. výročí narození Bohumila Hrabala.

V kavárně Městské knihovny bude od 14. dubna do 5. května představena výstava fotografií, ilustrací, grafik a dalších artefaktů dokumentujících Hrabalův život a dílo. Atraktivní prostor „Rotundy“ Městské knihovny bude pak 22. dubna hostit multimediální prezentaci Via Hrabal v provedení Hrabalových přátel a spolupracovníků spojenou s křestem nejnovějšího překladu do švédštiny, novely Městečko, kde se zastavil čas – výtisk bude ještě horký, kniha totiž vychází 14. dubna! Ukázky z novely, kterou u příležitosti hrabalovského výročí vydává v překladu Matse Larssona nakladatelství Aspekt, a z dalších 11 Hrabalových knih, které se v minulosti dočkaly švédského překladu, si potom místní publikum bude moci poslechnout následující úterý, 29. dubna v prostorách Mezinárodní knihovny.

Via Hrabal

Multimediální prezentace o životě a díle Bohumila Hrabala v provedení Hrabalových přátel a spolupracovníků – autora Hrabalova životopisu Tomáše Mazala, výtvarníka a ilustrátora Václava Špaleho a divadelního režiséra Ivo Krobota. Program večera bude doplněn o křest nejnovějšího překladu do švédštiny: novely Den lilla staden där tiden stannade (Městečko, kde se zastavil čas), kterou vydává nakladatelství Aspekt u příležitosti 100. výročí Hrabalova narození.

Místo: Rotunda ve  Stockholm City Library, Odengatan 63

Datum 22. 4.  2014, 18:00 hodin

Více informací na: Via Hrabal

 

Bohumil Hrabal 100 let! Čtení z jeho děl

Literární večer věnovaný jednomu z největších českých spisovatelů 20. století. Čtení v češtině a švédštině je spojeno s prezentací nejnovějšího překladu do švédštiny, novely Den lilla staden där tiden stannade (Městečko, kde se zastavil čas), překladatelem Matsem Larssonem z nakladatelství Aspekt a ředitelkou Českého centra Alenou Schagen.

Place: Internationella Bibilioteket, Odengatan 63

Date : 29.4.2014 18:00

Více informací na: Bohumil Hrabal 100 let! Čtení z jeho děl

 

Bohumil Hrabal (1914 – 1997) byl český prozaik známý pro svůj charakteristický tragikomický styl, kterým zobrazoval realitu. Jeho knih se v Československu vytisklo na tři miliony kopií a byly přeloženy do více než 27 jazyků. Hrabal se tak stal nejpřekládanějším českým spisovatelem 20. století. Mezi jeho nejlepší díla patří například novela Taneční hodiny pro starší a pokročilé, která je literárním experimentem napsaným v jedné dlouhé větě. Další známé tituly zahrnují Slavnosti sněženek, Obsluhoval jsem anglického krále nebo Příliš hlučná samota. Podle jeho literární předlohy Ostře sledované vlaky byl Jiřím Menzelem zrežírován stejnojmenný film, který získal v roce 1967 Oscara za nejlepší zahraniční film. Pro Hrabalův styl je typická grotesknost, mísení lehkosti s melancholií a nápadité využití nadsázky, která někdy hraničí s černým humorem. Bohumil Hrabal je považován za jednoho z nejlepších českých spisovatelů vůbec.

Hrabalovské akce se konají ve spolupráci mezi Českým centrem, Městskou knihovnou ve Stockholmu, sdružením Serpens a nakladatelstvím Aspekt.