česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncert českých a švédských hudebníků v Katrineholmu

(Archivní článek, platnost skončena 29.03.2019.)

Kdy: 01.03.2014 16:00 - 22:00, Kde: Tallåsaulan i Katrineholm

Hudební večer byl oslavou dlouhodobé kulturní výměny mezi švédským městem Katrineholm a Karlovými Vary, ale také jubilejním koncertem pro legendárního švédského kontrabasistu a skladatele (a karlovarského rodáka) Georga Riedela. Vystoupil nejen příležitostný kvartet ve složení Georg Riedel (kontrabas), Luboš Víšek (saxofon), Oliver Lipenský (bicí) a Henry Volf (piano), ale také český dětský sbor Zvonek a jejich švédský protějšek Sångfåglarna, Stage Band Kulturní školy v Katrineholmu a smyčcový orchestr Stämskruvarna.

Večer organizoval Jazykový a kulturní klub v Katrineholmu ve spolupráci s Kulturní školou v Katrineholmu, Základní uměleckou školou Šmeralova v Karlových Varech, městy Katrineholm a Karlovy Vary, a Českým centrem ve Stockholmu.

 

 

Georg Riedel se narodil roku 1934 v Karlových Varech v tehdejším Československu. Když mu byly čtyři roky, rozhodla se jeho rodina emigrovat kvůli obavám z nástupu nacismu a usadila se ve švédském hlavním městě Stockholmu. Georg Riedel se ve Švédsku stal symbolem skladatele dětských písní, neboť se podílel na hudbě k mnoha filmům Astrid Lindgrenové. Jeho skladby tak zlidověly a těžko bychom dnes hledali Švéda, který si alespoň někdy nezanotoval jeho písničku Lille Katt (Malá kočička). Riedel podle mnohých názorů do typicky švédských fimů vnesl prvky české lidové hudby. Hudba k filmům pro děti je však jen částí jeho filmové diskografie. Riedel složil více než tisíc hudebních děl, ve kterých mistrně mísí různé hudební žánry, a je držitelem četných ocenění.

Luboš Víšek je rovněž karlovarský rodák a úspěšný český saxofonista. Na bicí zahraje Oliver Lipenský, absolvent Ježkovy akademie, a na piano Jindřich Henry Volf, který vystupuje jako sólový pianista k různým příležitostem.