česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Příběh kontaktní čočky - Otto Wichterle

(Archivní článek, platnost skončena 19.02.2020.)

Kdy: 26.04.2014 18:00 - 23:55, Kde: České Centrum - Villagatan 21, Stockholm

Kulturní noc v Českém centru - 26. dubna 2014. Příjďte zhlédnout komiksovou výstavu a krátký film o světoznámém českém vědci a vynálezci měkké kontaktní čočky Otto Wichterlem, nebo si pohrát se stavebnicí Merkur, díky níž první kontaktní čočka vznikla

Mezinárodní prestiž, desítky ocenění, několik patentů, úspěchy ve vědeckých publikacích. A především vděk těch, kterým vrátil dobrý zrak - něco, co považujeme za samozřejmé. Byly to právě vynálezy na poli optiky, které Otto Wichterlemu přinesly největší slávu. Jeho dnes všudypřítomné měkké kontaktní čočky, jsou s námi teprve několik dekád, ale už pomohly desítkám miliónů lidí dobře vidět. Pro mnoho Čechů se s jeho jménem pojí ještě dámské punčochové zboží - silon, československá odpověď na nylon, který byl také jedním z jeho vynálezů. Jak moc ale přes Wichterleho dalekosáhlý dopad opravdu víme o tomto významném muži, co ho učinilo tak všestraným a výjimečným, jaká doba a prostředí formovalo jeho život a kariéru?

Premiérová účast Českého centra na Kulturnatten přináší komiksově stylizovanou výstavu, která představí život a nejvýznamější objevy tohoto českého vědce. Součástí výstavy je promítání krátkého animovaného filmu a k vidění bude i samotný čočkostroj!

Otto Wichterle se narodil v roce 1913 v Prostějově a během svého života postupně zažil první republiku, německou okupaci, komunistickou totalitu, sovětskou invazi a konečně i Sametovou revoluci v roce 1989 a návrat demokracie. Jeho vliv na každou z těchto ér se neomezoval jen na pole vědy a technologií, ale i sociálních změn. Jeho přímočarost mu získala řadu přátel a obdivovatelů, ale i nepřátel. Pro Wichterleho představovaly principy nezávislého vědeckého výzkumu a demokratické společnosti dvě strany jedné mince. Jeho společenská aktivita tak pramenila ze stejného kréda. Takové uvažování však bylo politickým režimem několikrát považováno za neakceptovatelné, zejména po událostech Pražského jara v roce 1968. Během normalizace tak byl odstraněn z veškerých politických a profesních funkcí. Teprve po skončení komunistického režimu se v roce 1990 stal předsedou Akademie věd ČR a dostalo se mu uznání jak za vědecké úspěchy, tak za jeho morální integritu. Otto Wichterle zemřel v roce 1998 ve věku nedožitých 85 let. Jeho životopis je důkazem kariéry, kterou zmítalo dění turbulentního 20. století.

26. dubna 2014 během Kulturnatt Stockholm (Stockholmská kulturní noc) zůstanou kulturní instituce po celém městě otevřeny dlouho do noci, aby svým návštěvním nabídky koktejl umění, hudby a tance a oslavily tak kulturní diverzitu Stockholmu. S více než 350 událostmi a nespočtem návštěvníků jste zváni užít si jednu z nejmagičtějších nocí v roce. Vstup zdarma!

 

 

Více informací na stránkách Českého centra Stockholm http://stockholm.czechcentres.cz/cs/program/detail-akce/otto-wichterle-kulturnatt/