česky  english 

rozšířené vyhledávání
dsc01401
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Brilliant by Design – prezentace českého designového skla a porcelánu ve Švédsku

(Archivní článek, platnost skončena 15.02.2015.)

Ve dnech 5.- 8. února 2014 byla ve Stockholmu představena výstava českého skla a porcelánu Brilliant by Design.

      Dne 5. února 2014 se v prostorách stockholmské galerie So Stockholm uskutečnila vernisáž výstavy současného užitého designového českého skla a porcelánu Brilliant by Design. Výstavu zahájil významný švédský specialista na design a nové trendy Stefan Nilsson  a velvyslankyně ČR Jana Hynková, úvodní slova pronesli rovněž ředitelka Českého centra Stockholm Alena Schagen, architekt výstavy Michal Froněk (Studio Olgoj Chorchoj) a designéři Rony Plesl a Martin Źampach, kteří návštěvníky následně výstavnou provázeli.  Expozice, která vznikla v úzké spolupráci Českého centra, Velvyslanectví ČR, švédského zastoupení Czechtrade, švédské PR agentury Trendgruppen a galerie So Stockholm, byla součástí veletrhu Design Week Stockholm 2014. Sponzorsky se na akci podílelo také švédské zastoupení firmy Linet, výrobce zdravotních lůžek

      Vernisáže se zúčastnilo cca 300 hostí, přítomni byli zástupci města Stockholm, švédští odbornicí z oblasti designu a architektury, obchodní zástupci několika tematicky zaměřených firem (např. Cervera), návštěvníci z řad diplomatického sboru, krajanů a švédské široké veřejnosti.

     V průběhu výstavy (k vidění byla do 8. února) se uskutečnilo několik důležitých schůzek, obchodní kontakty navázala např. firma Bomma (výroba skla) a přítomným českým designérům se podařilo navázat cenné kontakty se švédským sklářským a designérským prostředím. Výstava tak naplnila svůj cíl: představit vysokou kvalitu českého sklářského umění široké a odborné švédské veřejnosti a prezentovat současné špičky v oboru výroby, ale zároveň a především prosadit české sklo a porcelán do extrémně konkurenčního prostředí švédského designového trhu.

Galerie


Brillian by Design