česky  english 

rozšířené vyhledávání
dsc09252
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Collegium Marianum ve Stockholmu

(Archivní článek, platnost skončena 01.06.2016.)

Pražský barokní soubor Collegium Marianum úspěšně představil švédskému publiku koncert s názvem Virtuoso Bohemia, který byl součástí programu prestižního Stockholmského festivalu staré hudby.

Dne 5. června 2014 se v krásném prostředí Německého kostela na Starém městě ve Stockholmu uskutečnil koncert pražského barokního souboru Collegium Marianum, který byl součástí programu prestižního Stockholmského festivalu staré hudby (Stockholm Early Music Festival, SEMF, 4. - 8. června 2014). Koncert s názvem Virtuoso Bohemia představil hudbu houslových virtuosů a skladatelů jako H.I.F. Bibera, J.J.I. Brentnera, F. Jiránka nebo A. Reichnauera. Flétnistka a vedoucí souboru Jana Semerádová vystoupila rovněž o den dříve na slavnostním zahájení celého SEMF.

Koncert, který v přímém přenosu přenášel druhý program Švédského rozhlasu (Sverige Radio P2), zahájila velvyslankyně ČR Jana Hynková, večerem následně provázel významný švédský specialista na starou hudbu Vassilis Bolonassos. Koncert byl realizován v úzké spolupráci ČC Stockholm, SEMF a ZÚ Stockholm a byl zároveň pojat jako oslava Roku české hudby 2014 ve Švédsku. 

Vystoupení Collegium Marianum se setkalo s velmi pozitivní odezvou přítomných hostí z řad zástupců města Stockholm a švédského veřejného života, diplomatického sboru, krajanů a švédské široké laické i odborné veřejnosti.

Collegium Marianum se od svého založení v roce 1997 věnuje provádění hudby 17. a 18. století se zaměřením na české a ve střední Evropě působící autory. Jako jeden z mála takto profilovaných profesionálních souborů v ČR má na repertoáru nejenom koncertní díla, ale pravidelně se také věnuje scénickým projektům. Soubor působí pod uměleckým vedením flétnistky Jany Semerádové. Soubor Collegium Marianum se těší uznání zahraniční i české odborné kritiky. Collegium Marianum - to jsou dvoje housle, viola, violoncello, theorba a cembalo.

Záznam koncertu je možné si poslechnout na webových stránkách Sverige Radio P2

Galerie


Collegium Marianum ve Stockholmu