česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Veletrh COMPUTEX 2014

(Archivní článek, platnost skončena 29.05.2015.)

Dnes, dne 3. června 2014 byl v Taipei zahájen již 34. ročník taiwanského počítačového veletrhu Computex. Veletrh bude ukončen 7. června 2014 a i letos zůstává největší svého druhu v Asii a od r. 2003 je druhým největším ICT veletrhem na světě (předčí jej jen hannoverský CeBIT).

Veletrh zahájil taiwanský vicepresident Wu Den-Yih a ministr hospodářství Chang Chia-Juch. Pořadatelem veletrhu jsou vládou spolufinancované organizace Taiwan External Trade Development Council (TAITRA) a Taipei Computer Association (TCA). Veletrh má za cíl představit světové inovativní výrobky a technologie, ocenit nejlepší z nich (Computex Taipei design & inovation Awards), pokusit identifikovat nejdůležitější světové trendy v oblasti vývoje ICT a propojení oblasti software a hardware, prostřednictvím odborných seminářů a diskuzí za účasti významných představitelů předních světových firem.

Computex hraje významnou roli v taiwanském globálním exportu. Je odhadováno, že veletrh vygeneruje následné obchodní příležitosti přesahující hodnotu 25 mld. USD, která je ekvivalentem 20% celkového taiwanského exportu v oblasti ICT (110 mld.USD). Významně tak přispěje k ekonomickému růstu země.

Tento rok jsou vystavovány ICT výrobky v oblasti „chytré technologie“, „dotykové aplikace“, „Wearable  Tech“, mobilní a „klaudové“ technologie a služby.

Na veletrhu představí své výrobky více než 1700 vystavovatelů v 5000 výstavních stáncích. Očekává se účast až 130 tis. návštěvníků, včetně 38 tis. zahraničních (zejm. Japonsko, USA, ČLR, Hong Kong, J. Korea, Singapur, Indonésie, Thajsko, Malajsie a Německo).

Mezi přední zahraniční vystavovatele patří Microsoft, Ford, TP-link, Intel, NVIDIA, AMD, SanDisk, Sanyo Denki, USB implementers Forum, Loop, Broadcom a další. Vystavovatelé z TW jsou zastoupeny např. firmami Acer, ADATA, Apacer, Asus, AverMedia, Chicony, Cooler Master, Delta, Gigabyte, MSI, Realtec Semiconductor a Transcend.

Mezi nejdůležitější vystavovatele, kteří zde představí mj. své výrobní novinky, patří Intel, Microsoft, Acer, Asustek, Delta Electronic, Mediatek, Panasonic a další. Uskuteční se více než jeden tisíc obchodních B2B jednání mezi TW výrobci a zástupci předních světových prodejců ICT techniky a průmyslových konglomerátů – Siemens (Německo), Toshiba (Japonsko), Best Buy (USA), Pixmania (Francie), AB SA (největší distributor IT techniky v Evropě), Arcelik (Turecko), z ČLR jsou to Baidu, Hisense, Jingdong Mall.

Organizátoři uspořádají separátní jednání zaměřená na telekomunikační technologie (Emerging Markets Telecom Industry Procurement Meetings) a na zadávání veřejných zakázek v oblasti ICT v zahraničí – určeno zejména pro TW firmy (Government Procurement Sourcing Meeting for ICT).

Podle odborníků lze očekávat výrazný vzrůst poptávky po tzv. Smart Handheld výrobcích (SHH). Od roku 2007, kdy byly SHH zavedeny na trh, vzrostl jejich roční prodej o 1 mld. kusů, což nejen zásadně ovlivňuje celkové zaměření ICT průmyslu, ale také mění formát mezilidské komunikace a určitým způsobem i životní styl.

Vítězi zlaté ceny „COMPUTEX Design and Innovation Awards” se letos staly firmy GP Acustics (UK), HTC (TW), Philips (NL), Taer Innovation (TW) a Tt Design (TW).  V soutěži „Best Choice Award“ bylo letos oceněno 40 výrobků, jejich seznam naleznete na http://www.computex.biz/bestchoice/

Více informací o veletrhu naleznete na www.computextaipei.com.tw .