Velvyslanectví České republiky v Taškentu

česky  по-русски  o'zbekcha 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konference o české gastronomii

Kdy: 22.11.2012

Při příležitosti Mezinárodního dne studenstva 17. listopadu, který je v České republice státním svátkem, se v Taškentu uskutečnila vědecko-praktická konference nazvaná "Česká kuchyně - zvláštnosti, tradice a technologie přípravy jídel". Iniciátorem akce byl Svaz společností přátelství a kulturně-osvětových vztahů Uzbekistánu s cizími zeměmi za podpory Ministerstva vyššího a středního speciálního vzdělání Republiky Uzbekistán, Taškentské správy středního profesionálního vzdělání a Úřadu Sergelijského rajonu města Taškent. Konference se uskutečnila v Sergelijské průmyslové profesionální college, ve které studuje téměř 900 studentů, přičemž asi 150 z nich, kteří studují obor "Restaurační a hotelový byznys" konferenci také navštívilo.

Český velvyslanec Hynek Pejcha ve svém projevu připomněl stěžejní milníky české historie, hovořil o způsobu života, systému vzdělávání a o stravovacích návycích. Jeho zástupce Roman Masařík pak účastníkům formou powerpointové prezentace přiblížil konkrétní česká jídla a nápoje. Během konference byl promítnut mj. dokumentární film o možnostech stravování pro návštěvníky hlavního města Prahy. Na závěr teoretického bloku proběhla soutěž o znalostech České republiky.

Odpoledne pak akce pokračovala praktickou ukázkou českých jídel, kterou připravil český kuchař-technolog František Garčarčík z české firmy Revent Praha s.r.o., která do Uzbekistánu dodává pece a pekařská zařízení.

   
   
  Czech Ambassador and Director of Sergeli College   Students of Sergeli Industrial Professional College