Velvyslanectví České republiky v Ulánbátaru

Společné prohlášení Evropské unie a Rady Evropy u příležitosti Světového dne boje proti trestu smrti – 10. říjen 2011

58 zemí světa (z celkového počtu 155 zemí) stále uplatňuje trest smrti.

U příležitosti Světového dne boje proti trestu smrti bylo vydáno společné prohlášení vysoké představitelky EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catharine Ashtonové a generálního tajemníka Rady Evropy.

Velvyslanectví České republiky, které v době od července do prosince 2011 vykonávalo místní předsednictví EU v Mongolsku toto prohlášení uveřejnilo v hlavních mongolských médiích (noviny a televize).

Velvyslance ČR se dne 30.11. 2011 zúčastnil shromáždění organizovaného nevládními organizacemi Amnesty International, Civil Society Institute a Kanceláří prezidenta na podporu zrušení trestu smrti v Mongolsku. Angažovanost českého místního předsednictví EU v Mongolsku je považována za příspěvek k ratifikaci přistoupení Mongolska k  International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR), kterou Velkých Chural schválil dne 6. ledna 2012. Vlastní novelizaci trestního zákona spojenou se zrušením trestu smrti lze očekávat v dohledné době.

V prohlášení se uvádí:

"The European Union and the Council of Europe reaffirm their united opposition to the death penalty, and their commitment to its worldwide abolition. We consider capital punishment to be inhumane, and a violation of human dignity. Experience in Europe has taught us that the death penalty does not prevent an increase in violent crime, and nor does it bring justice to the victims of such crimes. Any capital punishment resulting from a miscarriage of justice, from which no legal system can be immune, represents irreversible loss of human life."

Více na : http://digitaljournal.com/article/312591#ixzz1kQmVMv00