монгол  česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mongolia mining-2011

(Archivní článek, platnost skončena 03.04.2015.)

Ve dnech 15.-16. dubna proběhla v Ulánbátaru v areálu Misheel Expo mezinárodní výstava zaměřená na těžební průmysl Mongolia Mining 2011.

Výstava Mongolia Mining 2011 (www.mongolia-mining.org) představovala 1. mezinárodní ročník (v minulých letech se jednalo o lokální výstavu s názvem Mine-Tech) zaměřený na těžební oblast. Celkem se zúčastnilo 67 firem. Přítomna ve formě stánku byla prostřednictvím svého místního zástupce česká společnost Barum Continental. Organizátory výstavy bylo Ministerstvo přírodních zdrojů a energetiky Mongolska, Minex Mongolia, Mongolský národní institut pro konkurenceschopnost a Mongolský těžařský klub.

Při slavnostním zahájení vystoupil náměstek ministra přírodních zdrojů a energetiky Mongolska B. Ariunsan, který mj. uvedl: „Mongolian business sector is now enjoying a rare opportunity in the mining industry. It is open to every business to reap the opportunities, absorb the capital flowing into the mining industry of mongolia. It allows them further invest in technology and innovation to expand their businesses and grow to the next level as well as make significant contributions to the prosperity of our nation.“

P. Žáková, tajemník pro obchod a ekonomiku, pohovořila s účastníky, mnozí představovali místní zástupce několika zahraničních společností. Většina oslovených je otevřena spolupráci s českými firmami v návaznosti na vzájemná jednání.

Závěr ZÚ:

Mongolsko je nesmírně perspektivní v této oblasti. Zásoby nerostných surovin se odhadují na jedny z největších na světě. Česká republika má v této zemi stále dobré jméno z dob minulých. Navíc nezanedbatelná je výhoda odborníků a zkušeností ČR ze své vlastní  těžby – v této souvislosti je však nutné konstatovat, že podmínky se v ČR změnily a pro firmy je expanze v dlouhodobějším horizontu nevyhnutelná.

Dle informací organizátorů by se měla obdobná výstava uskutečnit i v příštím roce, a to ve dnech 4.-5. dubna 2012. ZÚ Ulánbátar proto apeluje na české firmy a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, aby zvážily a případně začaly připravovat svoji účast na příštím ročníku formou státní podpory pro výstavy a veletrhy, a to buď prostřednictvím oficiální účasti (www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podpora-exportu) nebo společnou účastí na specializovaných výstavách a veletrzích v zahraničí (www.komora.cz/podpora-exportu-a-zahranicni-vztahy). ZÚ Ulánbátar je připraven firmám v případě jejich účasti v rámci svých možností asistovat.

Připomínáme, že podpora výstavám a veletrhům je rovněž jedním ze závěrů Protokolu ze 3. zasedání mezivládního česko-mongolského Smíšeného výboru, který byl podepsán v březnu t.r. v Praze.