česky  english 

rozšířené vyhledávání
IMGP4242_copy
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V New Yorku se uskutečnil Týden české kuchyně v OSN

(Archivní článek, platnost skončena 20.06.2012.)

Týden české kuchyně v OSN připravili jako součást „Dnů českého předsednictví Evropské unii v OSN“ Stálá mise České republiky při OSN a CzechTourism New York ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Tradiční české pokrmy připravují přední čeští šéfkuchaři, členové Národního týmu kuchařů ČR, s přihlédnutím k nejnovějším gastronomickým trendům. České speciality jsou podávány v restauraci Delegates Dining Room v budově OSN s panormatickým výhledem na East River. Na úvod se uskutečnila také exkluzivní prezentace české kuchyně pro vybrané zástupce odborného kulinářského tisku. Součástí feslivalu byla také slavnostní recepce pro přibližně 200 významných hostů, včetně velvyslanců členský zemí OSN, na které v OSN vystoupilo také jazzové trio Robert Balzara.

Tradiční české pokrmy připravili přední čeští šéfkuchaři, členové Národního týmu kuchařů ČR, s přihlédnutím k nejnovějším gastronomickým trendům. V čele týmu stál Jan Horký, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha, hotelu Intercontinental. Dalšími členy týmu byli Martin Svatek, šéfkuchař hotelu Dvořák v Táboře, Adéla Pitrová, působící v hotelu SAS Radisson Alcron v Praze a Lukáš Skála z hotelu Intercontinental v Praze. Prezenovány byly i vyhlášené speciality jednotlivých členů týmu - konfitovaná jehněčí kolínka s kořenovou zeleninou a pyré z pečeného česneku, květákové ragout ve smetaně s muškátovým oříškem, smažená kynutá kobliha s jablkovým sabayonem a jablečným želé i tradiční pečená kachna se zelím. V nabídce byly také typické české nápoje - minerální vody, pivo, víno a likéry, včetně produktů sponzorů festivalu Pilsner Urquell, Stock – Plzeň Božkov a Mattoni.

České speciality byly podávány v restauraci Delegates Dining Room v budově OSN s panormatickým výhledem na East River. Festivaly národních kuchyní členské státy OSN v této restauraci organizují pravidelně, ale česká kuchyně zde byla v nabídce vůbec poprvé. Možnost poobědvat v OSN měli každý všední den od 11,30 - 14,30 hodin jak diplomaté, tak veřejnost. Návštěvníci Delegates Dining Room měli přiležitost obdivovat také umělecké sklo firmy František Halama – Original Czech Art Glass.

Na úvod se uskutečnila také exkluzivní prezentace české kuchyně pro vybrané zástupce odborného kulinářského tisku a specialisty z oblasti turistického ruchu. Čeští šéfkuchaři přímo v kuchyni představovali vybrané speciality, pohovořili o jejich historii a odpovídali i na četné dotazy o českých kulinárních tradicích. Součástí feslivalu byla také slavnostní recepce pro přibližně 200 významných hostů, včetně velvyslanců členský zemí OSN, na které ve středu večer v OSN vystoupilo také jazzové trio Robert Balzara. Na řadě míst v OSN v době festivalu probíhá prezentace ČR.

Dny českého předsednictví EU v OSN zahrnovaly také výstavu fotografií Antonína Kratochvíla „Doba, ve které žiji“, koncert Zuzany Stivínové a Rober Balzar Tria, Ozvěny Jednoho světa, lidskoprávního filmového festivalu založeného Člověkem v tísni, v jejichž rámci budou uvedeny filmy The Power of the Powerless a Burma VJ, a výstavu o Jaroslavu Ježkovi.

Sponzoři festivalu: České Aerolinie, František Halama – Original Czech Art Glass, Pilsner Urquell, Stock – Plzeň Božkov, Mattoni, nakladatelství TORST

dgv

sc

scsc

Pro podrobnější informace k menu festivalu a jednotlivým členům národního týmu kuchařů ČR prosím klikněte ZDE.

Pro více snímků ve vyšší kvalitě prosím kontaktujte mluvčího Stálé mise.

Mediální kontakt:      

Bořek Lizec, Ph.D., mluvčí Stálé mise, borek_lizec@mzv.cz, mobil: (+1) 917 225 6081