česky  italiano 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Jubilejní rok 2000

(Archivní článek, platnost skončena 27.05.2020.)

HISTORIE A VÝZNAM JUBILEA. V křesťanské tradici je jubileum (Svatý rok) rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Původ jubilea je těsně spjat se Starým zákonem: Mojžíšův zákon stanovil pro židovský národ jeden zvláštní rok (každý padesátý).

Jubilejní rok 2000

HISTORIE A VÝZNAM JUBILEA

V křesťanské tradici je jubileum (Svatý rok) rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Původ jubilea je těsně spjat se Starým zákonem: Mojžíšův zákon stanovil pro židovský národ jeden zvláštní rok (každý padesátý). Oslava tohoto roku zahrnovala mimo jiné právě odpuštění hříchů.

V roce 1299 začal mezi mezi křesťany kolovat hlas o tom, že kdo navštíví baziliku sv. Petra v Římě v roce 1300, dosáhne úplného odpuštění. Proto se v tento rok do Říma vydaly davy poutníků. Bonifác VIII. během jednoho z velkých shromáždění všem přítomným plné odpuštění skutečně udělil. Enormní zájem poutníků pak přiměl papeže k tomu, že vydal v roce 1300 bulu "Antiquorum Habet Fida Relatio", která stanovila odpuštění hříchů po celý rok 1300. Dále bula ustanovila, že budoucí Svaté roky budou vždy na počátku každého století. Avšak velmi brzy za vlády následujích papežů došlo ke změnám. Již od roku 1350 to bylo po uplynutí 50 let, poté byla perioda snížena na 33 let (jako připomenutí Kristova věku). V roce 1470 se přešlo na současných 25 let. Všechna výše uvedená jubilea se považují za tzv . jubilea řádná.

Kromě řádných existují i tzv. jubilea mimořádná , která jsou vyhlašována s ohledem na nějakou významnou událost. Poprvé byl vyhlášen mimořádný Svatý rok v XVII. století. Řádných svatých let, která byla do dnešní doby slavena, bylo zatím dvacetpět - rok 2000 tedy bude v pořadí dvacátýmšestým. Ve 20. století byly slaveny mimořádné Svaté roky dvakrát: v roce 1933 jej vyhlásil papež Pius XI. u příležitosti devatenáctistého výročí předpokládaného data vykoupení (Kristovy smrti a vzkříšení), stejné výročí vedlo k vyhlášení Sv. roku 1983 současného papeže. Svaté roky mimořádné měly délku různou (v některých případech i pouze několik dní).

Doposud bylo jubileum anulováno pouze jednou v roce 1850, z rozhodnutí Pia IX., který byl v exilu v důsledku existence Římské republiky.

V rámci jubilejního roku se koná celá řada mší, doprovodných akcí a obřadů. Dva nejvýznamnější slavnostní obřady jsou spojeny s jeho počátkem a koncem. Svatý rok bude zahájen v noci mezi 24. a 25. prosincem 1999 otevřením Svaté brány ve 4 hlavních bazilikách (San Pietro, San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore, San Paolo Fuori le Mura), které provedou papež (San Pietro) a tři kardinálové vybraní mimořádnou konsistoří (shromážděním kardinálů). Jubileum bude ukončeno během stejné noci v roce 2000 tím, že papež touto branou vyjde ven z baziliky a pak ji symbolicky uzavře: podle obřadu papež hodí tři plné lžíce malty na práh a vloží do ní tři kameny. Potom bude Svatá brána zazděna speciálními cihlami, aby mohla být znovu otevřena následující Svatý rok.

Cílem oslav z křesťanského hlediska je dosažení plnomocného odpuštění. I když je možno světit jubileum ve vlastním městě, oficiální obřad předpokládá putování do Říma, kde ten, jenž chce obdržet plnomocné odpuštění musí splnit čtyři stanovené podmínky: zpověď, přijímání, modlitby a návštěva čtyř patriarchálních bazilik (viz výše).

V roce 2000 bylo oslaveno tzv. Velké jubileum, poprvé v dějinách se Svatý rok prolnul s koncem tisíciletí .

Velké jubileum roku 2000 bylo vyhlášeno Janem Pavlem II. dne 10. listopadu 1994 apoštolským dopisem "Tertio millenio adveniente". V něm papež vyhlásil tématickou strukturu přípravy pro jednotlivá léta z hlediska katolické církve (viz tabulka).

Nejsvětější trojice

božská

ctnost

svátost

mariánský rozměr

1997

Ježíš Kristus

víra

křest

žena víry

1998

Duch svatý

naděje

biřmování

žena naděje

1999

Bůh Otec

láska

pokání

žena duchovní lásky


Papež svěřil odpovědnost za přípravu na tuto událost Centrálnímu výboru Velkého jubilea 2000. Jeho prezidentem byl kardinál Roger Etchegaray a generálním sekretářem Mons. Crescenzio Sepe.