Velvyslanectví České republiky ve Varšavě

česky  english  polski

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo Twitter

Společné prohlášení představitelů PEN klubů

Představitelé PEN klubů České republiky, Polska, Litvy Číny ve společném prohlášení žádají jménem mezinárodního společenství PEN o propuštění vězněných čestných předsedů PEN klubů Liu Xiaobo a Vladimíra Neklyayeva, spisovatelů, kteří ztělesňují boj za svobodu slova, lidská práva, občanské svobody a obranu civilizace.

Dne 24. ledna 2011 se ve Varšavě uskutečnila konference zorganizovaná na podporu propuštění uvězněných čestných předsedů Nezávislého čínského a běloruského PEN klubu  Liu Xiaobo a Vladimira Neklyaeva. Představitelé národních PEN klubů České republiky, Polska, Litvy a Číny zde prezentovali společnou deklaraci ve věci vězněných čestných předsedů PEN klubů a přečetli poselství prvního prezidenta České republiky a čestného předsedy Českého PEN klubu Václava Havla, vyjadřující se k situaci vězněného nositele Nobelovy ceny míru Liu Xiaobo a k situaci v Číně, které do Varšavy přivezl J. Dědeček. Předseda českého PENu ve svém projevu prezentoval činnost Českého klubu, který ve spolupráci s organizací Člověk v tísni vydal jako svoji 5. publikaci „Knihovničky“ česko-anglickou verzi knihy Liu Xiaobo: „Od Charty 77 k Chartě 2008. Život v pravdě“.

Poselství Václava Havla

Deklarace národních PEN klubů (oficiální anglická verze, neoficiální překlad do češtiny)

přílohy

WEB_Poselstvi_Vaclava_Havla.doc 24 KB DOC (Word dokument) 24.8.2011