česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mutual Inspirations Festival 2012 – Miloš Forman

(Archivní článek, platnost skončena 10.09.2015.)

Tvorbu a životní osudy jednoho z velikánů české i světové kinematografie, Miloše Formana, při příležitosti jeho letošních 80. narozenin připomíná právě zahajovaný další ročník Festivalu vzájemné inspirace: Mutual Inspirations Festival.

Součástí festivalu organizovaného Velvyslanectvím ČR ve Spojených státech jsou desítky akcí  ve Washingtonu a filmové projekce Formanova díla napříč celými Spojenými státy, New Yorkem počínaje aljašskou Anchorage a havajským Honolulu konče. Jedná se o první vpravdě celoamerickou retrospektivu Formanova díla a jedinečný ucelený pohled na českou kinematografii a české pojetí filmového řemesla. Americké kulturní veřejnosti se tak nabízí komplexní pohled na dílo muže, který se svým Přeletem nad kukaččím hnízdem nesmazatelně zapsal do podvědomí mnoha Američanů a tímto dílem údajně silně zasáhl i současného prezidenta Baracka Obamu.

Mutual Inspirations Festival probíhá od začátku září do konce října 2012 a představuje americkému publiku tvorbu oscarového tvůrce nejen v kontextu světových historických událostí, ale také v kontextu vývoje českého filmu. Spojené státy tak žijí v období babího léta filmovými projekcemi, přednáškami, koncerty, divadelními představeními a výstavami prezentujícími tvorbu Miloše Formana a české filmové umění jako takové. Každý týden od začátku září do konce října probíhá ve Washingtonu hned několik akcí ze šesti programových řad festivalu. Například středy jsou v celosvětově známé Knihovně amerického kongresu ve znamení dokumentárních filmů s tématikou holocaustu uváděných v řadě Filmová pocta (věnováno rodičům Miloše Formana, kteří zahynuli v koncentračním táboře). Čtvrteční filmové kluby budou představovat české pojetí filmového řemesla a osobně se jich budou účastnit mimo jiných i skuteční mistři českého dokumentu Helena Třeštíková a Pavel Štingl. Víkendy jsou rezervovány pro program v nejrespektovanějších washingtonských kulturních institucích, jako je proslulá Národní galerie nebo hlavní pobočka Amerického filmového institutu na východním pobřeží. Pamatováno je i na jeden z nejproslulejších českých vývozních artiklů – pivo. Úterní programová řada Film a pivo tak nabízí ve vybraných restauracích nejen vynikající filmový zážitek ze zlatého fondu české kinematografie, ale i první pěnivý mok zdarma.

 Mutual Inspirations Festival 2012 - Miloš Forman tvoří šest hlavních programových řad:

-         MISTŘI KINEMATOGRAFIE – Víkendová programová řada, která představuje díla českých filmových géniů, od legendy němého filmu Gustava Machatého, přes mistrovské dobové filmy Františka Vláčila až po Formanova díla z období České nové vlny. Projekce se uskuteční ve washingtonské  Národní galerii.

-         AFI PŘEHLÍDKA – Výběr z Formanovy hollywoodské tvorby, který se uskuteční  v prostorách Amerického filmového institutu - AFI Silver Theatre and Cultural Center, proběhne rovněž o víkendech.

-         FILM A PIVO – Úterní  programová řada, která potěší nejen příznivce české filmové klasiky, ale také milovníky českého piva, proběhne ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem a mimo jiné českou hospodou ve Washingtonu Bistro Bohém.

-         FILMOVÁ POCTA – Středeční programová řada dokumentárních filmů s tématikou holocaustu věnovaná památce rodičů Miloše Formana se uskuteční v Library of Congress.

-         LVI ČESKÉHO FILMU –  Pokračování dlouhodobé prezentace současných českých filmů v kině Avalon, které přináší výběr děl oceněných cenou České filmové a televizní akademie probíhá každou druhou středu v měsíci.

-         FILMOVÝ KLUB – Čtvrteční programová řada, která se uskuteční v prostorách Velvyslanectví České republiky, dá divákům možnost společně s filmovými odborníky nakouknout do české filmařské „kuchyně“.

HLAVNÍ FESTIVALOVÉ UDÁLOSTI: 

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

8. září 2012 – 18.00: Industry Gallery

Výstava světově renomovaného designéra Bořka Šípka Baroque Soiree v Industry Gallery ve Washingtonu, DC zahájí festival v „amadeovském“ stylu a uvádí na washingtonskou uměleckou scénu vůbec poprvé skleněné plastiky, jejichž nadšeným sběratelem je i Miloš Forman. Vstup volný. Více informací na: info@industrygallery.com

POCTA MILOŠI FORMANOVI

21. září 2012 – 18.00: Motion Picture Association of America

Slavnostní večer věnovaný životu a dílu Miloše Formana za účasti místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Během večera bude za přítomnosti VIP hostů promítnut životopisný dokument Miloslava Šmídmajera Miloš Forman: Co tě nezabije…Rezervace na amb_washington@embassy.mzv.cz (režie Miloslav Šmídmajer, 2009, 100 min., v českém znění s anglickými titulky)

MISTŘI KINEMATOGRAFIE: FORMAN´S TRIUMPH

30. září 2012 – 16.00 (film) 18.30 (koncert): National Gallery of Art

Národní galerie (NGA) uvádí slavnostní večer věnovaný Formanovu nejúspěšnějšímu filmu Amadeus. Program zahájí režisérská verze filmu s úvodním slovem ředitelky filmového oddělení Margaret Parson v East Building Auditorium a pokračovat bude ve West Garden Court koncertem v provedení Komorního orchestru a sboru Americké univerzity pod vedením dirigenta Murryho Sidlina. Zazní opera o jednom dějství Mozart a Salieri Rimského-Korsakova a Mozartovo Requiem. Vstup volný. (režie Miloš Forman, 1984, 160 min., v anglickém znění)

ČESKO-AMERICKÉ INSPIRACE

28. října 2012 – 13.00: Smithsonian´s National Museum of American History

Národní muzeum americké historie ve spolupráci s Národním muzeem amerických indiánů uvádí v den státního svátku České republiky slavnostní projekci filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Děkan Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění Pavel Jech zahájí program přednáškou na téma Vzájemné inspirace v českém a americkém filmu. Po promítání bude následovat diskusní fórum. Vstup volný. Rezervace na reservations@mutualinspirations.org, heslo “Jech.” (režie Miloš Forman, 1975, 133 min., v anglickém znění)

FESTIVALOVÝ PŘÍDAVEK

3. listopadu 2012 – 17.00 (beseda) 18.00 – 21.00 (vernisáž výstavy): Muzeum AU v Katzen Arts Center

Proslulá galerie moderního umění Katzen Center představí jako součást FotoWeek DC a přídavek MIF 2012 výstavu fotografií Ivana Pinkavy. Washingtonské publikum tak bude mít poprvé možnost shlédnout osobitý rukopis absolventa pražské FAMU, jemuž  klasická černobílá fotografie zajistila stálé místo na české i mezinárodní fotografické scéně. Vstup volný.

 

FILMOVÉ PROJEKCE

 

4. září 2012 – 12.00: Kongresová knihovna (Pickford Theatre)

Zahájení programové řady Filmová pocta přednáškou o životě Miloše Formana a promítáním ukázek z dokumentárního filmu Miloš Forman: Co tě nezabije… Vstup volný. (režie Miloslav Šmídmajer, 2009, ukázky 37 min., v českém znění s anglickými titulky)

 

12. září 2012 – 20.00: Kino Avalon

Projekce filmu režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce jako součást prezentace současného českého filmu “Lions of Czech Film“ ve Washingtonu, DC. Vstupenky je možné zakoupit před promítáním nebo on-line na www.theavalon.org. (režie Bohdan Sláma, 2012, 93 min., v českém znění s anglickými titulky)

13. září 2012 – 18.30: Velvyslanectví České Republiky

Zahajovací pořad programové řady Filmový klub uvede film Tomáše Boušky K.Ch. – příběh politické vězenkyně Karly Charvátové, který ač se odehrává v roce 1948, koresponduje s příběhem Formanova filmu Goyovy přízraky. Po projekci bude následovat diskuze s režisérem. Vstup volný. Rezervace na reservations@mutualinspirations.org, heslo “Bouska”. (režie Tomáš Bouška, 2011, 42 min., v českém znění s anglickými titulky)

15. září 2012 – 16.00: Národní galerie (NGA)

V rámci projektové řady Mistři kinematografie uvádí NGA snímek klasika českého němého filmu režiséra Gustava Machatého Erotikon. Kurátorka Andrea Rousová představí film v dobových souvislostech a newyorský jazzman Ben Model doprovodí projekci hrou na klavír. (režie Gustav Machatý, 1929, 85 min., němý film)

 

18. září 2012 – 18.00: Bistro Bohém

Bistro Bohém – washingtonská česká hospoda – uvádí film dalšího českého držitele Oskara a protagonisty České nové vlny režiséra Jiřího Menzela Postřižiny. Vstup a první pivo zdarma. (režie Jiří Menzel, 1981, 93 min., v českém znění s anglickými titulky)

 

19. září 2012 – 12.00: Kongresová knihovna (Pickford Theatre)

Dokumentární snímek In the Shadow of Memory zabývající se Lidickou tragedií a jejím odkazem byl iniciován příběhem producentky filmu Jerri Zbiral, která bude po promítání zodpovídat otázky z publika. Vstup volný. (režie Jacky Comforty, 2007, 52 min., v českém a anglickém znění s anglickými titulky)

22. a 23. září 2012 – 11.00: Americký  filmový institut (AFI)

V rámci přehlídky hollywoodské tvorby Miloše Formana uvádí AFI na Oscara nominovaný  Lid versus Larry Flynt. Film mapuje život porno magnáta od jeho dětství až po proslulou soudní bitvu a soustředí se na otázky svobody projevu. Vstupenky lze zakoupit v pokladně AFI nebo na www.afi.com / silver (režie Miloš Forman, 1996, 129 min., v anglickém znění)

 

23. září 2012 – 16.00: Národní galerie (NGA)

Projekce prvního celovečerního filmu Miloše Formana Konkurs a také jeho amerického debutu  Taking Off. Úvodní slovo ředitele Národního filmového archivu v Praze Michala Breganta. Vstup volný. (režie Miloš Forman, Konkurs, 1963, 47 min., v českém znění s anglickými  titulky) | (režie Miloš Forman, Taking Off, 1971, 93 min., v anglickém znění)

23. září 2012 - 19.00 a 24. září 2012 – 20.10: Americký  filmový institut (AFI)

AFI Silver Theatre and Cultural Center uvádí klasiku České nové vlny film režisérky Věry Chytilové Sedmikrásky. Vstupenky k zakoupení na pokladně AFI nebo na www.afi.com/silver. (režie Věra Chytilová, 1966, 74 min., v českém znění s anglickými titulky)

27. září 2012 -  18.30: Velvyslanectví České republiky

Filmový klub uvádí dokument Making of Amadeus, který zavede diváka do zákulisí natáčení oscarového velkofilmu.V centru dění je však tentokrát režisér, který se po 20 letech v exilu vrací do vlasti, aby tam natočit své mistrovské dílo. Vstup volný. Rezervace na reservations@mutualinspirations.org, heslo “Making Amadeus.” (režie Bill Jersey, 2002, 60 min., v českém a anglickém znění s anglickými titulky)

 

29. a 30. září 2012 – 11.00: Americký  filmový institut (AFI)

V rámci přehlídky hollywoodské tvorby Miloše Formana uvádí AFI životopisný film excentrického komika Andyho Kaufmana Muž na Měsíci. Vstupenky je možné zakoupit v pokladně AFI nebo na www.afi.com / silver. (režie Miloš Forman, 1999, 118 min., v anglickém znění)


29. září 2012 – 13.00: Národní galerie (NGA)

Představení kolekce filmů Miloše Formana z období České nové vlny - filmového hnutí, které si získalo mezinárodní uznání a vytvořilo jedny z nejzajímavějších snímků své doby. Ředitel Národního filmového archivu v Praze Michal Bregant představí washingtonskému publiku filmy: Hoří, má panenko ve 13:00, Černý Petr v 15:00 a Lásky jedné plavovlásky v 16:45. Vstup volný. (režie Miloš Forman, Hoří, má panenko, 1967, 71 min.,| Černý Petr, 1963, 85 min., | Lásky jedné plavovlásky, 1965, 83 min., v českém znění s anglickými titulky)

4. října 2012 – 18.30: Velvyslanectví České republiky

Filmový historik Barrandovského studia Pavel Jiras pohovoří na téma: František Vláčil a Miloš Forman - dvě velké osobnosti světového filmu a přiblíží divákům Filmového klubu osobnost a dílo režiséra Františka Vláčila v několika dokumentárních snímcích. Vstup volný. Rezervace na reservations@mutualinspirations.org, heslo "Jiras".


6. a 7. října 2012 – 11.00: Americký  filmový institut (AFI)

Projekce snímku Valmont vrámci přehlídky hollywoodské tvorby Miloše Formana v prostorách Amerického filmového institutu. Vstupenky lze zakoupit na pokladně AFI nebo na www.afi.com / silver. (režie Miloš Forman, 1989, 137 min., v anglické znění)

7. října 2012 – 14.00: Národní galerie (NGA)

Projekce dobových velkofilmů Františka Vláčila Ďáblova past a Marketa Lazarová. Premiéra renovované kopie filmu, který čeští filmový kritici zvolili  za nejlepší český film všech dob. Úvodní slovo filmový historik Pavel Jiras. Vstup volný. (režie  František Vláčil, Ďáblova past, 1962, 85 min.,) | (Marketa Lazarová, 1967, 180 min., v českém znění s anglickými titulky)

9. října 2012 – 18.00: Queen Vic Pub

Projekce prvního českého filmového muzikálu Starci na chmelu. Film sleduje milostný příběh spolužáků odehrávající se na letní chmelové brigádě. Přijďte se v rámci programové řady Film a pivo osvěžit českou klasikou. Vstup volný. (režie  Ladislav Rychman, 1964, 88 min., v českém znění s anglickými titulky)


10. října 2012 – 12.00: Kongresová knihovna (Pickford Theatre)

Josef Lustig uvádí film Nesmrtelný písničkář z Prahy zachycující cestu čechoameričana  Thomase Haslera z Baltimoru za minulostí svého slavného otce Karla Hašlera - legendy české hudby, divadla a filmu. Po projekci budou Josef Lustig a Thomas Hasler odpovídat na dotazy z publika. Vstup volný. (režiséři  Josef Lustig a Marek Jícha, 2007, 62 min., v českém znění s anglickými titulky)

10. října 2012 – 20.00: Kino Avalon

Washingtonské klubové kino Avalon Theatre uvítá dokumentaristku Helenu Třeštíkovou, která představí  v režisérské projekci svůj snímek Katka. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně kina Avalon nebo online na www.theavalon.org. (režie Helena Třeštíková, 2010, 90 min., v českém znění s anglickými titulky)

11. října 2012 – 18.30: Velvyslanectví České republiky

Přední česká dokumentaristka režisérka Helena Třeštíková pohovoří v rámci Filmového klubu o svém vztahu k dílu Miloše Formana a představí zároveň svůj snímek René, který získal v roce 2008 prestižní filmovou cenu - European Film Academy Award. Vstup volný. Rezervace na reservations@mutualinspirations.org, heslo "Helena". (režie  Helena Třeštíková, 2008, 60 min., česká verze s anglickými titulky)

13. října 2012 – 16.30: Národní galerie (NGA)

V rámci série Mistři kinematografie představí filmové oddělení NGA a filmový historik Pavel Jiras washingtonskému publiku slavný snímek Františka Vláčila Údolí včel. Vstup volný. (režie  František Vláčil, 1967, 97 min., české znění s anglickými titulky)

17. října 2012 – 12.00: Kongresová knihovna (Pickford Theatre)

Filmové pocty se tentokrát dostane českému historikovi a válečnému letci Janu Wienerovi -  jeho dokumentární portrét Čtyři páry bot uvede v režisérské projekci Pavel Štingl. Vstup volný. (režie Pavel Štingl, 1997, 55 min., v českém znění s anglickými titulky).


18. října 2012 – 18.30: Velvyslanectví České republiky

Mezinárodně uznávaný dokumentarista režisér Pavel Štingl představí v programu O časech minulých a předminulých výběr z filmových vzpomínek na „famácká“ léta Miloše Formana. V rámci Filmového klubu se diváci seznámí také s jeho snímkem Příběh trosečníků  Patrie. Rezervace na reservations@mutualinspirations.org, heslo "Pavel". (režie  Pavel Štingl, 2006, 45min., v českém znění s anglickými titulky)

 

VÝSTAVY

3. -  28. září 2012: Velvyslanectví české republiky

Výstava filmových plakátů prezentující jak českou tak americkou tvorbu Miloše Formana. Vstup volný. Výstava bude přístupná veřejnosti od pondělí do čtvrtka 10.00 – 16.00 a každý pátek 10.00-14.00. Rezervace možná na 202/274-9105.

4. -  30. října 2012: Velvyslanectví České republiky

Výstava filmových fotografií Ateliér Františka Vláčila mapující natáčení filmu Marketa Lazarová. Výstavu zahájí v rámci Filmového klubu historik Barrandovských ateliérů Pavel Jiras. Vstup volný. Výstava bude přístupná veřejnosti od pondělí do čtvrtka 10.00 – 16.00 a každý pátek 10.00-14.00. Rezervace možná na 202/274-9105.

 

KONCERTY

 

5. září 2012 – 18.00: Millenium Stage v Kennedyho Centru

Hudební seskupení Washington Musiva Viva představí v koncertu Ježek in Amerika skladby českého klasika v aranžmá soudobého jazzového skladatele z New Yorku Charleyho Gerarda. Hudba Jaroslava Ježka, který byl ve své tvorbě ovlivněn americkým jazzem a miloval Duka Ellingtona  se tak v tomto případě stala inspirací pro americké hudebníky: Charley Gerard (saxofon), Jackie Coleman (trubka), Jared Dubin (trombon), Lenny Robinson (bicí), James King (basa), Carl Banner (piano). Vstup volný. Rezervace není nutná.

 

30. září 2012 – 18.30: Národní galerie (NGA - West Garden Court )

V rámci slavnostního večera Formans´s Triumph – Amadeus provede Komorní orchestr a sbor Americké univerzity pod vedením dirigenta Murryho Sidlina operu o jednom dějství Mozart a Salieri Rimského-Korsakova a Mozartovo Requiem. Vstup volný. Rezervace není nutná.

 

PŘEDNÁŠKY

 

22. září 2012 – 16.00: Národní galerie (NGA)

Ředitel Národního filmového archivu v Praze Michal Bregant pohovoří v rámci programové řady Mistři kinematografie o zlaté éře českého filmu z období 60. let 20. století. V přednášce Česká nová vlna představí mimo českých filmů Miloše Formana také dílo Ivana Passera, Pavla Juráčka, Jana Němce atd. Vstup volný. Rezervace není nutná.

26. září 2012 – 12.10: Národní galerie (NGA)

České výtvarné a hudební umění 50. a 60. let 20. století - období, které ovlivnilo Miloše Formana, přestaví washingtonskému publiku kurátorka Andrea Rousová a houslistka Barbora Kolářová. Program zahrnuje také hudební ukázky z děl Aloise Háby a Klementa Slavického. Vstup volný. Rezervace není nutná.

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ

 

20. října 2012 – 11.00 a 15.00: Velvyslanectví České republiky

21. října 2012 – 11.00 a 15.00: La Mason Française

Divadelní soubor Geisslers Hofcomedianten zahraje v rámci Mutual Inspirations Festival a Kids Euro Festival pouliční show Chůdařská trilologie: Křesťanské hodiny, Hráč a Ptáčnice. Součástí představení, které je inspirováno texty nalezenými na zámku Kuks, je také výstava prezentující washingtonské veřejnosti tento skvost české barokní architektury.Vstup volný. Rezervace na reservations@mutualinspirations.org, heslo “Triology.” Více informací najdete na webových stránkách www.kidseurofestival.org.

 

SLAVNOSTNÍ ZAKONČENÍ

31. října 2012 – 19.00: Velvyslanectví České republiky

Závěrečná „dotočná“ v halloweenském stylu pozve k slavnostnímu setkání festivalové účastníky i diváky. Večer bude provázet hudba 80. let v podání DJ Toma z Prahy. Rezervace na reservations@mutualinspirations.org, heslo “Wrap Party.”