česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Slavnostní otevření Národního českého a slovenského muzea a knihovny

(Archivní článek, platnost skončena 16.07.2015.)

Za účasti tísíců návštěvníků byla ve městě Cedar Rapids ve státě Iowa 14. července znovu otevřena budova Národního českého a slovenského muzea a knihovny. Původní budova byla těžce poškozena během povodní v roce 2008.

Muzeum a knihovnu se podařilo znovu otevřít díky řadě obětavých zaměstnanců, dobrovolníků a finančních dárců, kteří po dobu čtyř let neustále pracovali na obnovení tohoto na americké poměry unikátního místa představujícího českou a slovenskou kulturu a dědictví. Od různých dárců bylo shromážděno více než 25 milionů USD.

V loňském roce byla budova přestěhována z původního místa na břehu řeky Cedar do výše položených míst, kde je riziko opětovného zaplavení minimální. Tato složitá technická operace ušetřila řadu finančních prostředků, které by vyžadovala stavba kompletně nové budovy. Budova byla v nové lokalitě rozšířena a zahrnuje nyní větší muzejní prostory, divadlo pro 50 diváků, tři galerie, amfiteátr a studovnu.

Společně s ředitelkou muzea Gail Naughtonovou budovu slavnostně otevřeli velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič, senátoři za stát Iowa Chuck Grassley a Tom Harkin a starosta města Cedar Rapids Ron Corbett.

Více informací o muzeu a knihovně naleznete na webových stránkách.