česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Slavnostní večer - Pocta Miloši Formanovi

(Archivní článek, platnost skončena 24.09.2015.)

V pátek 21. září 2012 se v prostorách Motion Picture Association of America konal slavnostní večer věnovaný životu a dílu Miloše Formana, mj. za účasti místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga nebo člena Sněmovny reprezentantů US Kongresu Dana Burtona.

Večer byl jedním z vrcholů festivalu Mutual Inspirations 2012 - Miloš Forman pořádaného Velvyslanectvím ČR v USA, který nabízí desítky kulturních akcí nejen ve Washingtonu, ale i v dalších městech USA. Akce měla dle původních plánů být příležitostí k setkání Miloše Formana s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, režisér se však nakonec musel ze zdravotních důvodů omluvit. Hlavním bodem programu bylo promítnutí životopisného dokumentu Miloslava Šmídmajera Miloš Forman: Co tě nezabije..

Hosté slavnostního večera si v prestižních prostorách Motion Picture Association of America nejprve mohli prohlédnout výstavu plakátů k filmům Miloše Formana. Přítomné oslovili velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič, ředitelka filmového oddělení National Gallery of Art Margaret Parsons a na závěr čestný host večera - ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Součástí programu byla také prezentace zvláštního daru Miloši Formanovi k jeho 80. narozeninám. Na půdě jednoho statku ve středočeské vsi Ratenice došlo k unikátnímu nálezu několika fotografií a dávno zapomenuté korespondence Blahoslava Formana, bratra Miloše Formana. Pohlednice a dopisy z poválečných let a prázdninové fotografie Miloše Formana z roku 1940 zaslalo do USA občanské sdružení Ratenická včela. Vzhledem k tomu, že se Miloš Forman nemohl slavnostního večera zúčastnit, předá mu tento vzácný dar z Ratenic v nejbližší době osobně velvyslanec Petr Gandalovič.

.

 

Galerie


Pocta Milosi Formanovi