česky  english 

rozšířené vyhledávání
vh
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Místo Václava Havla ve Washingtonu DC

(Archivní článek, platnost skončena 08.10.2014.)

Ve středu 2. října 2013 byla na Georgetown University ve Washingtonu, DC odhalena lavička Václava Havla, která bude slavného politika, disidenta, dramatika a spisovatele připomínat místním studentům, profesorům a návštěvníkům, kteří si rozlehlé prostory univerzity přicházejí prohlédnout.


Neobvyklé pocty se tento týden dostalo bývalému českému a československému prezidentovi Václavu Havlovi na jedné z nejvěhlasnějších amerických univerzit. Ve středu 2. října 2013 byla na Georgetown University ve Washingtonu, DC odhalena lavička Václava Havla, která bude slavného politika, disidenta, dramatika a spisovatele připomínat místním studentům, profesorům a návštěvníkům, kteří si rozlehlé prostory univerzity přicházejí prohlédnout. Věnování takzvaného Místa Václava Havla na Georgetownském Alumni Place, které bude kromě originální lavičky architekta Bořka Šípka zdobit také lípa, tedy český národní strom, předcházela panelová diskuze Madeleine Albright, Tomáše Halíka a Šimona Pánka v impozantní Gaston Hall. Na akci nechyběla ani bývalá první dáma České republiky Dagmar Havlová, náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Schneider a americká folková zpěvačka Suzanne Vega.
Unikátní událost, která proběhla ve spolupráci českého velvyslanectví ve Washingtonu, DC, Univerzity Georgetown, Knihovny Václava Havla a Amerických přátel České republiky, nalákala stovky studentů, krajanů a dalších obdivovatelů někdejšího prezidenta. V zaplněné Gaston Hall si diváci vychutnali přednášku katolického kněze, teologa a profesora Univerzity Karlovy Tomáše Halíka, shlédli ukázku z dokumentů o Václavu Havlovi režiséra Petra Jančárka a vyslechli vzkaz, který k této příležitosti věnoval Jeho Svatost Dalajláma, tibetský vůdce a Havlův blízký přítel. Následná diskuze bývalé ministryně zahraničních věcí Spojených států Madeleine Albright, politického aktivisty a ředitele organizace Člověk v tísni Šimona Pánka, a Tomáše Halíka byla plná osobních vzpomínek na jednoho z nejvýznamnějších Čechů minulého století, stejně jako na období komunistické diktatury i cesty k československé svobodě.


Atmosféru Sametové revoluce pak navodil skandující průvod, který všechny návštěvníky zavedl až na Místo Václava Havla a k originální lavičce, která tomuto náměstíčku obklopenému studentskými kolejemi dominuje. Posezení, které tvoří kulatý stůl protnutý lípou a dvě pohyblivá dřevěná křesla, následně požehnal Tomáš Halík a reverend Kevin O'Brien z Georgetown University. Slavnostního přestřihnutí stuhy se ujala Dagmar Havlová. Ještě než se hosté mohli na lavičku, jež její tvůrce Bořek Šípek nazval „Mluvící demokracií", posadit, rozezněla kampus jedna z nejnovějších písní folkové zpěvačky Suzanne Vega, která, coby Havlova přítelkyně, zpívala například i na jeho sedmdesátých narozeninách či u příležitosti posledního rozloučení s někdejším prezidentem před dvěma lety v Praze. K novému songu Horizon, který pojednával přímo o osobnosti Václava Havla a jeho životě, pak Vega přidala i svůj světoznámý kus Tom's Dinner a po celém náměstí rázem rozprostřela atmosféru pohody, přátelství, porozumění a sounáležitosti - atmosféru, kterou by si jistě vychutnal i Václav Havel.
Iva Strouhalová

Výběr z mediálních ohlasů

Washington poctil Havla památníkem - reportáž ČT 3.10.2013

Exkluzivní rozhovor s Madelaine Albrightovou při odhalení památníku V. Havla ve Washingtonu - reportáž ČRo 3.10.2013

Halík: Je dobře, že je to lavička, a ne bronzová socha... - reportáž ČRo 5.10.2013