česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanectví slavnostně zakončilo svůj festival, který ocenil americký prezident

(Archivní článek, platnost skončena 01.11.2019.)

Ve čtvrtek 30. října 2014 Velvyslanectví ČR ve Washingtonu zakončilo Festival vzájemných inspirací 2014 věnovaný osobnosti Franze Kafky, který se uskutečnil v průběhu září a října. Festivalu se i letos dostalo výjimečného ocenění v podobě dopisu prezidenta USA Baracka Obamy.

V rámci festivalu představilo velvyslanectví americkému publiku osobnost Franze Kafky v řadě přednášek, divadelních představení, filmových večerů pro dospělé i děti, hudebních vystoupení, přednášek i výstavních projektů.

Závěrečná akce festivalu byla zároveň důkazem, že Franz Kafka je zdrojem umělecké inspirace i po 90 letech, které uplynuly od jeho smrti. Jaromír Švejdík, známý jako Jaromír 99, výtvarník úspěšně zfilmovaného komiksu Alois Nebel, vydal spolu s americkým spisovatelem Davidem Zanem Mairowitzem komiksovou podobu Kafkova Zámku. Za tuto adaptaci byli nominováni na Cenu Willa Eisnera 2014 v San Diegu za nejlepší adaptaci jiného média.

Na českém velvyslanectví se Švejdík představil jako výtvarník přednáškou a prezentací o tom, jak vznikala jeho komiksová adaptace Zámku a poté i jako hudebník, kdy se svými přáteli představil průřez svojí dosavadní hudební tvorbou, včetně oblíbené skladby Půlnoční.

Festival vzájemných inspirací ocenil americký prezident Barack Obama svým dopisem, v němž vyzdvihuje propojení americké a české kultury. Zároveň také připomíná letošní oslavy 25. výročí Sametové revoluce. Jedná se již o třetí ročník tohoto festivalu, jemuž se dostalo této pocty.

Jaromír Švejdík prezentace komiksu Zámek

Jaromír 99 koncert ve Washingtonu