česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zádušní mše za prezidenta Václava Havla

(Archivní článek, platnost skončena 03.02.2015.)

V neděli 12. února 2012 se v kryptě baziliky Národní svatyně neposkvrněného početí ve Washingtonu, DC, konala zádušní mše za bývalého prezidenta České republiky Václava Havla. Mši sloužil královehradecký biskup Mons. Jan Vokál.

Vzpomínkovou řeč pronesl bývalý národně-bezpečnostní poradce USA Dr. Zbigniew Brzezinski. Prezident Havel udělil v roce 1997 Dr. Brzezinskemu Řád Tomáše Garrigue Masaryka, jedno z nejvyšších státních vyznamenání ČR, za významný příspěvek k podpoře demokracie, humanity a lidských práv.

Zde si můžete přečíst projev biskupa Vokála a také vzpomínkovou řeč Dr. Brzezinského.


Václav Havel        
Bývalý prezident České republiky        
            
Václav Havel (5. října 1936 – 18. prosince 2011) byl dramatikem, spisovatelem, básníkem, disidentem a politikem. Byl jedním z autorů Charty 77, která kritizovala tehdejší komunistickou vládu za potlačování lidských práv. Po listopadu 1989 se Havel stal desátým a posledním prezidentem Československa a prvním prezidentem České republiky. Jako první hlava státu ze zemí bývalého komunistického bloku navštívil Spojené státy, kde v únoru 1990 přednesl projev na společné schůzi obou komor Kongresu. V tomto projevu prohlásil: „Proto i záchrana tohoto lidského světa není nikde jinde než v lidském srdci, lidském rozmyslu, lidské pokoře a lidské odpovědnosti.“ Havlovi byla udělena řada státních vyznamenání, čestných doktorátů a mezinárodních cen včetně Prezidentské medaile svobody USA. Po odchodu z prezidentské funkce pokračoval v boji za lidská práva, mimo jiné založil Nadaci Fórum 2000. Úplný životopis Václava Havla si můžete přečíst na www.vaclavhavel.cz.




Jan Vokál            
Královehradecký biskup              

Monsignor Jan Vokál (nar. 25. září 1958) byl papežem Benediktem XVI. jmenován královehradeckým biskupem dne 3. března 2011. V letech 1989-1990 působil jako farní vikář (kaplan) v kostele Zjevení Páně (Epiphany Church) v diecézi Peoria v USA. Od roku 1991 pracoval na Sekci pro obecné záležitosti Státního sekretariátu ve Vatikánu. V letech 1992-2005 byl osobním sekretářem kardinála Corrada Bafileho. V roce 2008 získal doktorát in utroque iure na Papežské lateránské univerzitě v Římě. V letech 1995, 1997 a 2009 doprovázel papežské pastorační návštěvy v České republice. Úplný životopis Jan Vokála je k dispozici na www.tisk.cirkev.cz.


přílohy

projev_biskupa_Vokala 31 KB DOC (Word dokument) 15.2.2012

Speech_of_Zbigniew_Brzezinski_Havel_memorial 23 KB DOC (Word dokument) 15.2.2012

Galerie


Vaclav Havel Memorial Tribute